Mazurskie mleko myśliwego: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja zweryfikowana]
m (Zastępowanie tekstu - "Kategoria: Etnografia" na "Kategoria:Kultura niematerialna")
 
(Nie pokazano 1 wersji utworzonej przez jednego użytkownika)
Linia 18: Linia 18:
 
<br/>
 
<br/>
 
=== Sposób przygotowania ===
 
=== Sposób przygotowania ===
Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.  
+
Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję, a przede wszystkim moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.  
 
<br/>
 
<br/>
== Przepis na szampańskie Mleczko myśliwego==
+
== Przepis na szampańskie mleczko myśliwego==
4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego
+
Zgodnie z przepisem podanym w publikacji Małgorzaty Jankowskiej-Buttitty ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'' do sporządzenia mazurskiego mleczka myśliwego potrzebne są 4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru i 4 szklanki lodu pokruszonego.
  
Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226.</ref>.
+
Śmietanę i cukier należy zmiksować i dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Gotowe mleko myśliwego można podawać w szklanej wazie do ponczu.<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226.</ref>.
 
<br/>
 
<br/>
 
{{Przypisy}}
 
{{Przypisy}}
Linia 37: Linia 37:
  
  
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]
+
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria:Kultura niematerialna]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]

Aktualna wersja na dzień 18:03, 17 mar 2015

Mazurskie mleko myśliwego

Inne nazwy masuriche Jägermilch
Typ potrawy napój alkoholowy

Mazurskie mleko myśliwego – lokalny trunek.

Geneza

Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek Puszczy Piskiej. Autorstwo przypisuje się parze zakochanych, między innymi rodzicom Ernsta Wiecherta.

Sposób przygotowania

Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję, a przede wszystkim moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.

Przepis na szampańskie mleczko myśliwego

Zgodnie z przepisem podanym w publikacji Małgorzaty Jankowskiej-Buttitty Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur do sporządzenia mazurskiego mleczka myśliwego potrzebne są 4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru i 4 szklanki lodu pokruszonego.

Śmietanę i cukier należy zmiksować i dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Gotowe mleko myśliwego można podawać w szklanej wazie do ponczu.[1].

Przypisy

  1. M.K.Jankowska-Buttitta, Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007, s. 226.

Zobacz też

Bibliografia

Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.