Browar w Nidzicy: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja zweryfikowana] | [wersja zweryfikowana] |
Linia 6: | Linia 6: | ||
|dopełniacz wsi = Nidzica | |dopełniacz wsi = Nidzica | ||
|zdjęcie = Nidzica_browar.jpg | |zdjęcie = Nidzica_browar.jpg | ||
− | |opis zdjęcia = Browar w Nidzicy | + | |opis zdjęcia = Browar w Nidzicy.<br>Fot. Adam Płoski. |
|rodzaj miejscowości = | |rodzaj miejscowości = | ||
|województwo = warmińsko-mazurskie | |województwo = warmińsko-mazurskie |
Wersja z 11:56, 16 mar 2015
Nidzica | |
| |
Browar w Nidzicy.
Fot. Adam Płoski. | |
Państwo | Polska |
Województwo | warmińsko-mazurskie |
Powiat | nidzicki |
Gmina | Nidzica |
{{#invoke:Koordynaty|szablon}} |
Browar w Nidzicy – browar założony w Nidzicy w 1868 r. przez rodzinę Höhl. W kolejnych latach funkcjonował pod nazwą "Browar Zamkowy Nidzica" (niem. Schloßbrauerei Neidenburg). Zlokalizowany jest przy ul. Ratuszowej.
Spis treści
Historia
Dzieje browaru przed 1945 rokiem
Pod koniec XIX w. w Nidzicy funkcjonowały trzy browary. Zachowywany do dziś budynek przy ul. Ratuszowej jest ostatnim istniejącym tego typu zakładem w mieście. Browar został założony w 1868 r. przez rodzinę Höhl. W kolejnych latach funkcjonował jako Schloßbrauerei Neidenburg. W 1902 r. zakład przekształcono w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. Był to wówczas najlepszy i najbardziej znany browar w okolicy.
W okresie pierwszej wojny światowej produkcja browaru wynosiła około 5-6 tys. hl. piwa rocznie. W latach międzywojennych, aby zwiększyć moc produkcyjną i móc skutecznie walczyć z silną konkurencją, dyrekcja postanowiła zaciągnąć pożyczkę oraz zmodernizować i przebudowywać browar. Zarządzał nim wówczas dyr. Kurrek, dzięki działaniom którego produkcja wzrosła do 25 tys. hl piwa rocznie. W okresie drugiej wojny światowej produkcja browaru zmalała, wynosząc pomiędzy 12-18 tys. hl. piwa rocznie.
Dzieje browaru po 1945 roku
Od 1945 r. w Nidzicy nie produkuje się już piwa. Po zakończeniu drugiej wojny światowej w browarze mieściła się rozlewnia oranżady (do 1956 r.). Był to wówczas zakład pozbawiony wyposażenia do produkcji piwa, które zostało w większości zdemontowane i wywiezione przez Armię Czerwoną. Po remoncie przeprowadzonym w 1958 r. uruchomiono w dawnym browarze Wytwórnię Win i Miodów Pitnych znaną w następnych latach z produkcji miodów pitnych: półtoraków, dwójniaków i innych. Na przełomie lat 1970/1980 w nidzickiej winiarni produkowano około 3 mln. litrów alkoholi rocznie.
Obecnie browar znajduje się w rękach prywatnych. Nadal produkuje się tu wina i miody pitne. W piwnicach budynku funkcjonuje dyskoteka.
W styczniu 1992 r. decyzją Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków dawny browar został wpisany do rejestru zabytków jako ciekawy przykład XIX-wiecznego budownictwa przemysłowego.
Bibliografia
Adam Płoski, Nidzicki "Browar Zamkowy", [w:] "Warmińsko-Mazurski Biuletyn Konserwatorski", Rocznik II, Olsztyn 2000, s. 150-156.
Adam Płoski, Browarnictwo południowych Mazur, [w:] "Rocznik Mazurski", Tom 6, 2002, s. 104-116.