Klaster Mleczarski: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
(Informacje ogólne)
(Struktura organizacji)
Linia 21: Linia 21:
  
 
== Struktura organizacji ==
 
== Struktura organizacji ==
Koordynatorem klastra została Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, będąca jednostką organizacyjną [[Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie|Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie]]<br/>
+
Koordynatorem klastra została Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, będąca jednostką organizacyjną [[Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie|Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie]]<br/>
 +
 
 
== Dane kontaktowe ==
 
== Dane kontaktowe ==
 
Klaster Mleczarski
 
Klaster Mleczarski

Wersja z 16:27, 22 kwi 2014

Klaster Mleczarski - inicjatywa sformalizowana dnia 21 września 2007 roku na podstawie zawartego porozumienia o utworzeniu pierwszego w Polsce klastra zrzeszającego organizacje z szeroko pojętego sektora mleczarskiego. Głównym celem klastra jest promocja Warmii i Mazur jako rozpoznawalnego w europie i na świecie centrum mleczarstwa, kojarzonego z ekologicznym regionem.

Klaster Mleczarski

Nazwa pliku którego nie ma.jpeg
Przedmiot działalności: mleczarstwo
Adres: ul. Michała Oczapowskiego 7, 10-719 Olsztyn
E-mail: brak danych
Telefon: brak danych
Strona internetowa: brak danych


Informacje ogólne

Na podstawie zawartego dnia 21 września 2007 roku porozumienia, w skład Klastra Mleczarskiego weszli dostawcy mleka, organizacje z branży przetwórstwa mlecznego, instytucje otoczenia biznesu, jednostki naukowo-badawcze, przedsiębiorstwa handlowe, producenci oraz dystrybutorzy pasz i dodatków oraz producenci maszyn i urządzeń.
Za cele działalności klastra uznano:

  • produkcję wysokiej jakości, innowacyjnych i ekologicznych produktów mleczarskich,
  • pielęgnację tradycyjnych receptur i sposobów produkcji produktów mleczarskich,
  • wzrost świadomości konsumentów w zakresie jakości produktów, zdrowego odżywiania i ekologicznej żywności,
  • zwiększenie rozpoznawalności produktów z regionu na rynkach zagranicznych oraz wzrost eksportu,
  • zapewnienie wysokiej jakości surowca do produkcji wyrobów mleczarskich.

Struktura organizacji

Koordynatorem klastra została Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, będąca jednostką organizacyjną Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie

Dane kontaktowe

Klaster Mleczarski

ul. Michała Oczapowskiego 7,

10-719 Olsztyn

Bibliografia

Płońska A., "Klastry województwa warmińsko-mazurskiego", CLEM, Luty 2008
http://ris.warmia.mazury.pl/klastry-wm [22.04.2014]