Kawa kozacka: Różnice pomiędzy wersjami
Z Encyklopedia Warmii i Mazur
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
(→Geneza) |
|||
Linia 17: | Linia 17: | ||
== Geneza == | == Geneza == | ||
− | + | Trunek składał się ze spirytusu oraz dobrze osłodzonej mocnej ziarnistej kawy. Likier przed wybuchem [[II Wojna Światowa|II wojny światowej]] był wytwarzany w wytwórni Heinricha Krischa w we wspomnianym Wiartlu w okolicach [[Pisz|Pisza]]. Trunek był zlewany do butelek, które zdobiła etykieta z wizerunkiem Kozaka z obnażoną szablą. Kozacka kawa była dostępna na terenie całych Niemiec. | |
<br/> | <br/> | ||
=== Sposób przygotowania === | === Sposób przygotowania === | ||
− | + | ||
[[File: Współczesna niemiecka wersja kawy kozackiej.jpg|thumb|300px|left|Współczesna niemiecka wersja kawy kozackiej]] | [[File: Współczesna niemiecka wersja kawy kozackiej.jpg|thumb|300px|left|Współczesna niemiecka wersja kawy kozackiej]] | ||
Wersja z 12:26, 1 lip 2014
Kawa kozacka | |
| |
Stylowa etykietka Kawy kozackiej | |
Inne nazwy | Wiartaler Kosakenkaffe, Kawa mazurska, Kawa kurońska |
Typ potrawy | likier |
Kawa kozacka - likier fabrykowany między innymi w mazurskiej wsi Wiartel i nad Zalewem Kurońskim.
Spis treści
Geneza
Trunek składał się ze spirytusu oraz dobrze osłodzonej mocnej ziarnistej kawy. Likier przed wybuchem II wojny światowej był wytwarzany w wytwórni Heinricha Krischa w we wspomnianym Wiartlu w okolicach Pisza. Trunek był zlewany do butelek, które zdobiła etykieta z wizerunkiem Kozaka z obnażoną szablą. Kozacka kawa była dostępna na terenie całych Niemiec.
Sposób przygotowania
Znaczenie w kuchni regionalnej
...
Przepis
Świeżo zmieloną kawę należało kilkakrotnie nasączyć alkoholem. Następnie dodawano odpowiednią ilość karmelu, glukozy, cukru oraz ziół. Całość poddawano filtracji.
Bibliografia
- Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
- Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
- Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.
Przypisy
<references>
Zobacz też