Kawa kozacka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
(Geneza)
Linia 17: Linia 17:
  
 
== Geneza ==  
 
== Geneza ==  
Trunek składał się ze spirytusu oraz dobrzez osłodzonej mocnej ziarnistej kawy. Likier przed wybuchem [[II wojna światowa|II wojny światowej]] był wytwarzany w wytwórni Heinricha Krischa w Wiartlu w okolicach [[Pisz|Pisza]]. Trunek był zlewany do butelek, które zdobiła etykieta z wizerunkiem Kozaka z obnażoną szablą. Kozacka kawa była dostępna na terenie całych Niemiec.
+
Trunek składał się ze spirytusu oraz dobrze osłodzonej mocnej ziarnistej kawy. Likier przed wybuchem [[II Wojna Światowa|II wojny światowej]] był wytwarzany w wytwórni Heinricha Krischa w we wspomnianym Wiartlu w okolicach [[Pisz|Pisza]]. Trunek był zlewany do butelek, które zdobiła etykieta z wizerunkiem Kozaka z obnażoną szablą. Kozacka kawa była dostępna na terenie całych Niemiec.
 
<br/>
 
<br/>
  
 
=== Sposób przygotowania ===
 
=== Sposób przygotowania ===
Kozacką kawę pito samodzielnie lub jako deserowy dodatek do ciasta. Jej smak jednak najlepiej wydobywała sielawa z [[Mikołajki|Mikołajek]]. Jak czytamy w ''Mazurach. Słowniku stronniczym'': ''Każdy turysta przebywający nad Wielkimi Jeziorami obowiązkowo musiał zakończyć dzień, kosztując wędzonej sielawy i kozackiej kawy. Przed wypiciem dolewano do likieru kilka kropel słodkiej śmietany, co wywoływało w kieliszku samoistną grę zmieniających się fantazyjnych form''<ref>''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. W. Mierzwa, Dąbrówno 2008, s. 80.</ref>
+
 
 
[[File: Współczesna niemiecka wersja kawy kozackiej.jpg|thumb|300px|left|Współczesna niemiecka wersja kawy kozackiej]]
 
[[File: Współczesna niemiecka wersja kawy kozackiej.jpg|thumb|300px|left|Współczesna niemiecka wersja kawy kozackiej]]
  

Wersja z 12:26, 1 lip 2014

Kawa kozacka

Stylowa etykietka Kawy kozackiejStylowa etykietka Kawy kozackiej
Inne nazwy Wiartaler Kosakenkaffe, Kawa mazurska, Kawa kurońska
Typ potrawy likier


Kawa kozacka - likier fabrykowany między innymi w mazurskiej wsi Wiartel i nad Zalewem Kurońskim.

Geneza

Trunek składał się ze spirytusu oraz dobrze osłodzonej mocnej ziarnistej kawy. Likier przed wybuchem II wojny światowej był wytwarzany w wytwórni Heinricha Krischa w we wspomnianym Wiartlu w okolicach Pisza. Trunek był zlewany do butelek, które zdobiła etykieta z wizerunkiem Kozaka z obnażoną szablą. Kozacka kawa była dostępna na terenie całych Niemiec.

Sposób przygotowania

Współczesna niemiecka wersja kawy kozackiej


Znaczenie w kuchni regionalnej

...

Przepis

Świeżo zmieloną kawę należało kilkakrotnie nasączyć alkoholem. Następnie dodawano odpowiednią ilość karmelu, glukozy, cukru oraz ziół. Całość poddawano filtracji.

Bibliografia

  1. Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
  2. Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
  3. Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.


Przypisy

<references>

Zobacz też