Mazurskie mleko myśliwego: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
Linia 3: | Linia 3: | ||
|zdjecie = | |zdjecie = | ||
|opis zdjecia = | |opis zdjecia = | ||
− | |inne nazwy = | + | |inne nazwy = masuriche Jägermilch |
− | |typ potrawy = | + | |typ potrawy = napój alkoholowy |
|znaczenie = | |znaczenie = | ||
|symbol = | |symbol = | ||
Linia 15: | Linia 15: | ||
<br/><br/> | <br/><br/> | ||
== Geneza == | == Geneza == | ||
− | Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek [[Puszcza Piska|Puszczy Piskiej]]. Autorstwo przypisuje się | + | Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek [[Puszcza Piska|Puszczy Piskiej]]. Autorstwo przypisuje się parze zakochanych, między innymi rodzicom [[lkwim: Ernst Wiechert|Ernsta Wiecherta]]. |
<br/> | <br/> | ||
=== Sposób przygotowania === | === Sposób przygotowania === | ||
− | Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim | + | Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę. |
<br/> | <br/> | ||
− | == Przepis == | + | == Przepis na szampańskie Mleczko myśliwego== |
− | + | "4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego | |
− | + | Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu"<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226</ref>. | |
− | |||
− | |||
<br/> | <br/> | ||
+ | {{Przypisy}} | ||
+ | <references> | ||
+ | == Zobacz też == | ||
+ | *[[kawa kozacka]] | ||
+ | *[[niedźwiedziówka]] | ||
+ | *[[nikolaszka nidzicka]] | ||
== Bibliografia == | == Bibliografia == | ||
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.<br/> | Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.<br/> | ||
''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.<br/> | ''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.<br/> | ||
''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.<br/> | ''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.<br/> | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]] | [[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]] |
Wersja z 22:02, 4 paź 2014
Mazurskie mleko myśliwego | |
| |
Inne nazwy | masuriche Jägermilch |
Typ potrawy | napój alkoholowy |
Mazurskie mleko myśliwego - lokalny trunek.
Spis treści
Geneza
Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek Puszczy Piskiej. Autorstwo przypisuje się parze zakochanych, między innymi rodzicom Ernsta Wiecherta.
Sposób przygotowania
Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.
Przepis na szampańskie Mleczko myśliwego
"4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego
Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu"[1].
Przypisy
- ↑ M.K.Jankowska-Buttitta, Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007, s. 226
<references>
Zobacz też
Bibliografia
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.