Mazurskie mleko myśliwego: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
(Przepis na szampańskie Mleczko myśliwego)
Linia 21: Linia 21:
 
<br/>
 
<br/>
 
== Przepis na szampańskie Mleczko myśliwego==
 
== Przepis na szampańskie Mleczko myśliwego==
"4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego
+
4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego
  
Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu"<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226</ref>.
+
Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226</ref>.
 
<br/>
 
<br/>
 
{{Przypisy}}
 
{{Przypisy}}

Wersja z 22:04, 4 paź 2014

Mazurskie mleko myśliwego

Inne nazwy masuriche Jägermilch
Typ potrawy napój alkoholowy

Mazurskie mleko myśliwego – lokalny trunek.

Geneza

Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek Puszczy Piskiej. Autorstwo przypisuje się parze zakochanych, między innymi rodzicom Ernsta Wiecherta.

Sposób przygotowania

Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.

Przepis na szampańskie Mleczko myśliwego

4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego

Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu[1].

Przypisy

  1. M.K.Jankowska-Buttitta, Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007, s. 226

<references>

Zobacz też

Bibliografia

Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.