Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Piszu: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
Linia 56: | Linia 56: | ||
#Zespół ds. bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych; | #Zespół ds. bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych; | ||
#Zespół ds. finansowo-księgowych; | #Zespół ds. finansowo-księgowych; | ||
− | #Samodzielne stanowisko pracy ds. obsługi prawnej. | + | #Samodzielne stanowisko pracy ds. obsługi prawnej<ref name="test7">[http://bip.pisz.piw.gov.pl/index.php/struktura-organizacyjna Struktura Organizacyjna] [02.12.2014]</ref>. |
<br/> | <br/> |
Wersja z 13:18, 2 gru 2014
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Piszu | |
| |
Siedziba | ul. Warszawska 38, 12-200 Pisz |
Kierownik | Powiatowy Lekarz Weterynarii lek. wet. Wojciech Żórawski |
Kontakt | tel. 87 423 27 53, faks. 87 424 09 89, email: pisz.piw@wetgiw.gov.pl |
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Piszu jest urzędem, za pomocą którego swoje zadania wykonuje Powiatowy Lekarz Weterynarii w Piszu.Podstawy prawne działania urzędu reguluje ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej[1]. Działa na podstawie Regulaminu Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Piszu[2], oraz powszechnie obowiązujących przepisów prawa, a w szczególności:
- Ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej[3];
- Ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych[4];
- Ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o wojewodzie i administracji rządowej w województwie[5];
- Zarządzenia Nr 1 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie organizacji wojewódzkich, powiatowych i granicznych inspektoratów weterynarii[6].
Siedzibą Inspektoratu jest miasto Pisz.Obszarem działania Inspektoratu jest obszar powiatu.
Spis treści
Zadania
Do zakresu działania Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Piszu należy w szczególności:
- Ochrona zdrowia zwierząt oraz bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu zapewnienia ochrony zdrowia publicznego;
- Zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, w tym chorób odzwierzęcych;
- Badania kontrolne zakażeń zwierząt;
- Monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych oraz związanej z nimi oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego i środkach żywienia zwierząt;
- Badanie zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego;
- Przeprowadzanie weterynaryjnej kontroli w handlu i wywozie oraz produktów w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu;
- Sprawowanie nadzoru nad:
a) bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej,
b) wprowadzaniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego,
c) wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem pasz, dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego i pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz nad transgranicznym przemieszczaniem organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego,
d) zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego, jaj wylęgowych drobiu i produktów akwakultury,
e) obrotem produktami leczniczymi weterynaryjnymi, wyrobami medycznymi przeznaczonymi dla zwierząt oraz warunkami ich wytwarzania,
f) wytwarzaniem i stosowaniem pasz leczniczych,
g) przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt,
h) przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt, przemieszczaniem zwierząt oraz kontroli wzajemnej zgodności,
i) przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie,
j) utrzymaniem, hodowlą, prowadzeniem ewidencji zwierząt doświadczalnych w jednostkach doświadczalnych, hodowlanych i u dostawców; przyjmowanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz paszach od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji, oraz od organów Inspekcji Handlowej o niebezpiecznych produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym produktem żywnościowym lub paszą, a następnie przekazywanie tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF;
Struktura
Inspektoratem kieruje Powiatowy Lekarz Weterynarii będący Kierownikiem Powiatowego Inspektoratu Weterynarii.
W skład Inspektoratu wchodzą następujące komórki organizacyjne:
- Zastępca Powiatowego Inspektoratu Weterynarii;
- Zespół ds. zdrowia i ochrony zwierząt;
- Zespół ds. bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych;
- Zespół ds. finansowo-księgowych;
- Samodzielne stanowisko pracy ds. obsługi prawnej[7].
Kierownictwo
...
Przypisy
- ↑ Ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej[02.12.2014]
- ↑ Regulamin Organizacyjny[02.12.2014]
- ↑ Ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej[02.12.2014]
- ↑ Ustawa o finansach publicznych[02.12.2014]
- ↑ Ustawa o wojewodzie i administracji rządowej w województwie[02.12.2014]
- ↑ Zarządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi[02.12.2014]
- ↑ Struktura Organizacyjna [02.12.2014]
==Bibliografia==f