Agroturystyka: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
(Utworzono nową stronę "''' Agroturystyka ''' – ...<br/> == Ogólna charakterystyka == <br/> == Występowanie w regionie == ... <br/> == Bibliografia == ... <br/> {{Przypisy}} <references/> ...")
 
Linia 1: Linia 1:
''' Agroturystyka ''' – ...<br/>
+
''' Agroturystyka ''' – jest rodzajem turystyki wiejskiej. Definiuje się ją jako formę wypoczynku, która realizowana jest na terenach wiejskich o charakterze rolniczym, oparta o bazę noclegową i aktywności rekreacyjne związane z gospodarstwem rolnym lub równoważnym i jego otoczeniem (przyrodniczym, produkcyjnym i usługowym)<ref>Drzewiecki M. 1996. ''Agroturystyka, założenia – uwarunkowania – działania''. Instytut Wydawniczy „Świadectwo”. Bydgoszcz </ref>. W języku potocznym pojęcia: agroturystyka i turystyka wiejska są często używane zamiennie, ale nie są one jednoznaczne. Cechą charakterystyczną agroturystyki jest możliwość zaspokojenia potrzeb turysty, związanych z chęcią uczestnictwa w procesie produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz przetwórstwie żywności, zapoznania życia rodziny i społeczności wiejskiej, a także stwarzanie szansy na poznanie kultury, tradycji i obyczajów panujących na wsi <ref> Sznajder M, Przezbórska L. 2006. ''Agroturystyka''. PWE, Warszawa </ref>.<br/>
 
== Ogólna charakterystyka ==
 
== Ogólna charakterystyka ==
  

Wersja z 10:18, 24 lip 2014

Agroturystyka – jest rodzajem turystyki wiejskiej. Definiuje się ją jako formę wypoczynku, która realizowana jest na terenach wiejskich o charakterze rolniczym, oparta o bazę noclegową i aktywności rekreacyjne związane z gospodarstwem rolnym lub równoważnym i jego otoczeniem (przyrodniczym, produkcyjnym i usługowym)[1]. W języku potocznym pojęcia: agroturystyka i turystyka wiejska są często używane zamiennie, ale nie są one jednoznaczne. Cechą charakterystyczną agroturystyki jest możliwość zaspokojenia potrzeb turysty, związanych z chęcią uczestnictwa w procesie produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz przetwórstwie żywności, zapoznania życia rodziny i społeczności wiejskiej, a także stwarzanie szansy na poznanie kultury, tradycji i obyczajów panujących na wsi [2].

Ogólna charakterystyka


Występowanie w regionie

...

Bibliografia

...

Przypisy

  1. Drzewiecki M. 1996. Agroturystyka, założenia – uwarunkowania – działania. Instytut Wydawniczy „Świadectwo”. Bydgoszcz
  2. Sznajder M, Przezbórska L. 2006. Agroturystyka. PWE, Warszawa