Gospodarstwo ekologiczne: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
(Utworzono nową stronę "''' Gospodarstwo ekologiczne ''' – gospodarstwo rolne stosujące ekologiczne metody produkcji rolniczej, które posiada certyfikat nadany przez jednostkę certyfikują...") |
(→Ogólna charakterystyka) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
''' Gospodarstwo ekologiczne ''' – gospodarstwo rolne stosujące ekologiczne metody produkcji rolniczej, które posiada certyfikat nadany przez jednostkę certyfikującą lub jest w trakcie przestawiania na ekologiczne metody produkcji rolniczej (pod kontrolą jednostki certyfikującej)<ref> Obszary wiejskie w Polsce. 2011. GUS, Warszawa, s. 43 </ref>. <br/> | ''' Gospodarstwo ekologiczne ''' – gospodarstwo rolne stosujące ekologiczne metody produkcji rolniczej, które posiada certyfikat nadany przez jednostkę certyfikującą lub jest w trakcie przestawiania na ekologiczne metody produkcji rolniczej (pod kontrolą jednostki certyfikującej)<ref> Obszary wiejskie w Polsce. 2011. GUS, Warszawa, s. 43 </ref>. <br/> | ||
== Ogólna charakterystyka == | == Ogólna charakterystyka == | ||
− | ... | + | Produkcja żywności metodami ekologicznymi wymaga niewątpliwie rzetelnej wiedzy, dobrej organizacji pracy, jak również mądrości i silnej woli. Opiera się ono bowiem na stałej obserwacji przyrody i chęci dostosowania się do jej wymagań <ref> Górny M. 1999. ''Porównanie ekologicznych i konwencjonalnych gospodarstw rolnych w Polsce''. Wyd. SGGW, Warszawa </ref>. Rolnictwo ekologiczne można określić jako system gospodarowania, który aktywizuje przyrodnicze mechanizmy produkcyjne poprzez stosowanie środków nie otrzymywanych na drodze syntezy chemicznej, zapewnia trwałą żyzność gleby i zdrowotność zwierząt oraz wysoką biologiczną jakość produktów <ref> Sołtysiak U.1995. ''O kryteriach w rolnictwie ekologicznym. Rolnictwo Ekologiczne. Od producenta do konsumenta''. Stifung Leben&Umwelt, Warszawa </ref>. |
− | <br/> | + | |
+ | Szczególnie intensywny rozwój rolnictwa ekologicznego następuje w krajach wysoko rozwiniętych, a przede wszystkim w krajach należących do Unii Europejskiej, gdzie z każdym rokiem można obserwować wzrost powierzchni gruntów poddawanych uprawie kologicznej. Rosnąca popularność rolnictwa ekologicznego spowodowała konieczność unormowania tej kwestii przepisami prawnymi. Podstawowym dokumentem regulującym prawne aspekty rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej jest Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91. Dotyczy ono ekologicznej produkcji, kontroli i oznakowania produktów rolniczych i artykułów spożywczych. Wprowadzenie niniejszego dokumentu umożliwiło ochronę rolników-ekologów. | ||
+ | |||
+ | We wszystkich krajach należących do UE, aby dodatkowo zachęcić producentów do przestawiania się na produkcję ekologiczną, która przynosi ewidentne korzyści, przede wszystkim dla środowiska, obok uregulowań prawnych wprowadzono system pomocy finansowej. Wynika to z faktu, iż rolnictwo ekologiczne jest obarczone większym ryzykiem niż konwencjonalne, wiąże się z większym nakładem pracy, wymaga dużego wsparcia ze strony doradztwa i fachowej wiedzy. <br/> | ||
+ | |||
== Znaczenie dla regionu == | == Znaczenie dla regionu == | ||
... | ... |
Wersja z 07:56, 4 sie 2014
Gospodarstwo ekologiczne – gospodarstwo rolne stosujące ekologiczne metody produkcji rolniczej, które posiada certyfikat nadany przez jednostkę certyfikującą lub jest w trakcie przestawiania na ekologiczne metody produkcji rolniczej (pod kontrolą jednostki certyfikującej)[1].
Ogólna charakterystyka
Produkcja żywności metodami ekologicznymi wymaga niewątpliwie rzetelnej wiedzy, dobrej organizacji pracy, jak również mądrości i silnej woli. Opiera się ono bowiem na stałej obserwacji przyrody i chęci dostosowania się do jej wymagań [2]. Rolnictwo ekologiczne można określić jako system gospodarowania, który aktywizuje przyrodnicze mechanizmy produkcyjne poprzez stosowanie środków nie otrzymywanych na drodze syntezy chemicznej, zapewnia trwałą żyzność gleby i zdrowotność zwierząt oraz wysoką biologiczną jakość produktów [3].
Szczególnie intensywny rozwój rolnictwa ekologicznego następuje w krajach wysoko rozwiniętych, a przede wszystkim w krajach należących do Unii Europejskiej, gdzie z każdym rokiem można obserwować wzrost powierzchni gruntów poddawanych uprawie kologicznej. Rosnąca popularność rolnictwa ekologicznego spowodowała konieczność unormowania tej kwestii przepisami prawnymi. Podstawowym dokumentem regulującym prawne aspekty rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej jest Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91. Dotyczy ono ekologicznej produkcji, kontroli i oznakowania produktów rolniczych i artykułów spożywczych. Wprowadzenie niniejszego dokumentu umożliwiło ochronę rolników-ekologów.
We wszystkich krajach należących do UE, aby dodatkowo zachęcić producentów do przestawiania się na produkcję ekologiczną, która przynosi ewidentne korzyści, przede wszystkim dla środowiska, obok uregulowań prawnych wprowadzono system pomocy finansowej. Wynika to z faktu, iż rolnictwo ekologiczne jest obarczone większym ryzykiem niż konwencjonalne, wiąże się z większym nakładem pracy, wymaga dużego wsparcia ze strony doradztwa i fachowej wiedzy.
Znaczenie dla regionu
...
Bibliografia
...
Przypisy
- ↑ Obszary wiejskie w Polsce. 2011. GUS, Warszawa, s. 43
- ↑ Górny M. 1999. Porównanie ekologicznych i konwencjonalnych gospodarstw rolnych w Polsce. Wyd. SGGW, Warszawa
- ↑ Sołtysiak U.1995. O kryteriach w rolnictwie ekologicznym. Rolnictwo Ekologiczne. Od producenta do konsumenta. Stifung Leben&Umwelt, Warszawa