Produkcja artykułów spożywczych: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
(Ogólna charakterystyka)
(Ogólna charakterystyka)
Linia 7: Linia 7:
 
* produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
 
* produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
 
* wytwarzanie wyrobów mleczarskich,
 
* wytwarzanie wyrobów mleczarskich,
* wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobii i wyrobów skrobiowych,
+
* wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych,
 
* produkcja wyrobów piekarskich i mącznych,
 
* produkcja wyrobów piekarskich i mącznych,
 
* produkcja pozostałych artykułów spożywczych (cukier, wyroby cukiernicze, kakao i czekolady, przetwórstwo kawy i herbaty, produkcja przypraw, wytwarzanie dań gotowych, produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej),
 
* produkcja pozostałych artykułów spożywczych (cukier, wyroby cukiernicze, kakao i czekolady, przetwórstwo kawy i herbaty, produkcja przypraw, wytwarzanie dań gotowych, produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej),

Wersja z 11:05, 28 cze 2014

Produkcja artykułów spożywczych – gałąź przemysłu sklasyfikowana w sekcji C dział 10 według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007). W 2012 r. w województwie warmińsko-mazurskim produkcja sprzedana artykułów spożywczych stanowiła około 38% w odniesieniu do produkcji sprzedanej przemysłu ogółem.

Ogólna charakterystyka

Według Polskiej Klasyfikacji Działalności PKD 2007 produkcja artykułów spożywczych i obejmuje następujące grupy:

  • przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa,
  • przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków,
  • przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw,
  • produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
  • wytwarzanie wyrobów mleczarskich,
  • wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych,
  • produkcja wyrobów piekarskich i mącznych,
  • produkcja pozostałych artykułów spożywczych (cukier, wyroby cukiernicze, kakao i czekolady, przetwórstwo kawy i herbaty, produkcja przypraw, wytwarzanie dań gotowych, produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej),
  • produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt. [1]


Znaczenie dla regionu

Produkcja artykułów spożywczych ma największy udział w przetwórstwie przemysłowym w województwie warmińsko-mazurskim. W 2005 r. wyniósł on ponad 28%, natomiast w 2012 r. było to ponad 38%.
Wartość produkcji sprzedanej w sekcji produkcji artykułów spożywczych w 2005 r. wyniosła 3 911,20 mln złotych. Do 2011 r. zauważyć można wzrost wartości i wyniosła ona w 2010 r. 7 891,80 mln złotych, a w 2011 r. kształtowała się na poziomie 9705,10 mln złotych. W 2012 r. nastąpił spadek wielkości i wynosiła ona 9 357,00 mln złotych.
Produkcja sprzedana w sekcji produkcji artykułów spożywczych na przestrzeni lat 2005-2010 wzrosła dwukrotnie. W 2011 r. odnotowywano wzrost w stosunku do roku poprzedniego o blisko 23%, natomiast w 2012 r. nastąpił spadek produkcji sprzedanej o prawie 4%.
Firmy zajmujące się produkcją artykułów spożywczych dały zatrudnienie prawie 24% osobom pracującym w przemyśle. [2]
Do największych, funkcjonujących na terenie Warmii i Mazur firm z branży spożywczej można zaliczyć:

Bibliografia

[1] http://www.klasyfikacje.gofin.pl/pkd/5,2,1443,produkcja-artykulow-spozywczych.html#D10 [19.06.2014]
[2] http://olsztyn.stat.gov.pl/publikacje-853/rocznik-statystyczny-wojewodztwa-warminsko-mazurskiego-2013-854/ [19.06.2014]