Produkcja artykułów spożywczych: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja zweryfikowana] | [wersja zweryfikowana] |
(→Bibliografia) |
(→Bibliografia) |
||
Linia 30: | Linia 30: | ||
[[Kategoria:Gospodarka regionalna]]<br /> | [[Kategoria:Gospodarka regionalna]]<br /> | ||
[[Kategoria:Przemysł]] | [[Kategoria:Przemysł]] | ||
+ | [[Kategoria: 1990-]] |
Aktualna wersja na dzień 16:57, 21 mar 2015
Produkcja artykułów spożywczych – gałąź przemysłu sklasyfikowana w sekcji C, dział 10 według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007). W 2012 r. w województwie warmińsko-mazurskim produkcja sprzedana artykułów spożywczych stanowiła około 38% w odniesieniu do produkcji sprzedanej przemysłu ogółem.
Ogólna charakterystyka
Według Polskiej Klasyfikacji Działalności PKD 2007 produkcja artykułów spożywczych i obejmuje następujące grupy:
- przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcję wyrobów z mięsa
- przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków
- przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
- produkcję olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- wytwarzanie wyrobów mleczarskich
- wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych
- produkcję wyrobów piekarskich i mącznych
- produkcję pozostałych artykułów spożywczych (cukier, wyroby cukiernicze, kakao i czekolady, przetwórstwo kawy i herbaty, produkcja przypraw, wytwarzanie dań gotowych, produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej)
- produkcję gotowych paszy i karmy dla zwierząt
Znaczenie dla regionu
Produkcja artykułów spożywczych ma największy udział w przetwórstwie przemysłowym w województwie warmińsko-mazurskim. W 2005 r. wyniósł on ponad 28%, natomiast w 2012 r. było to ponad 38%.
Wartość produkcji sprzedanej w sekcji produkcji artykułów spożywczych w 2005 r. wyniosła 3 911,20 mln złotych. Do 2011 r. zauważyć można wzrost wartości i wyniosła ona w 2010 r. 7 891,80 mln złotych, a w 2011 r. kształtowała się na poziomie 9705,10 mln złotych. W 2012 r. nastąpił spadek wielkości i wynosiła ona 9 357,00 mln złotych.
Produkcja sprzedana w sekcji produkcji artykułów spożywczych na przestrzeni lat 2005–2010 wzrosła dwukrotnie. W 2011 r. odnotowywano wzrost w stosunku do roku poprzedniego o blisko 23%, natomiast w 2012 r. nastąpił spadek produkcji sprzedanej o prawie 4%.
Firmy zajmujące się produkcją artykułów spożywczych dały zatrudnienie prawie 24% osobom pracującym w przemyśle.
Do największych, funkcjonujących na terenie Warmii i [[[Mazury|Mazur]] firm z branży spożywczej można zaliczyć:
- Indykpol S.A. z siedzibą w Olsztynie
- Grupa Animex Food sp. z o.o. S.K.A. z siedzibą w Morlinach
- Grupa Polmlek sp. z. o.o. z siedzibą w Olsztynie
- Tymbark S.A., oddział w Olsztynku
- Wipasz S.A. z siedzibą w Wadągu
Bibliografia
klasyfikacje.gofin.pl [19.06.2014]
olsztyn.stat.gov.pl [19.06.2014]