Breja: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
(Utworzono nową stronę "{{EWiM Potrawy infobox |Nazwa = Breja |zdjecie = Pole-obowiązkowe-zdjęcie |opis zdjecia = Pole-obowiązkowe |inne nazwy ...")
 
Linia 1: Linia 1:
 
{{EWiM Potrawy infobox
 
{{EWiM Potrawy infobox
 
  |Nazwa                = Breja  
 
  |Nazwa                = Breja  
  |zdjecie              = Pole-obowiązkowe-zdjęcie 
+
  |zdjecie              =
  |opis zdjecia          = Pole-obowiązkowe
+
  |opis zdjecia          =  
 
  |inne nazwy            =     
 
  |inne nazwy            =     
  |typ potrawy          =  
+
  |typ potrawy          = Zupa
  |znaczenie            =  
+
  |znaczenie            = Potrawa sylwestrowa
 
  |symbol                =
 
  |symbol                =
 
  |commons              =
 
  |commons              =
Linia 14: Linia 14:
 
<br/>
 
<br/>
  
''' Nazwa ''' - ...<br/>
+
''' Nazwa ''' - zupa regionalna; danie spożywane w [[Sylwester|wigilię Nowego Roku]]. <br/>
  
== Geneza ==
 
...
 
<br/>
 
  
 
=== Sposób przygotowania ===
 
=== Sposób przygotowania ===
Breja - danie spożywane w [[Sylwester|wigilię Nowego Roku]]. Przygotowywano ją z grubo mielonej mąki żytniej, wody i soli. Masa musiała być zawiesista i gęsta. Gotową potrawę przelewano do dużej miski, w środku robiono dołek po czym wlewano do niego tłuszcz ze skwarkami. Wszyscy domownicy jedli breję ze wspólnej miski, popijając zimnym mlekiem. Czasami jako dodatek pojawiał się również kwaśna kapusta. Od 25 grudnia do potrawy dodawane było piwo jałowcowe, które uprzednio poświęcono w kościele.
+
Breję przygotowywano  z grubo mielonej mąki żytniej, wody i soli. Masa musiała być zawiesista i gęsta. Gotową potrawę przelewano do dużej miski, w środku robiono dołek, po czym wlewano do niego tłuszcz ze skwarkami. Wszyscy domownicy jedli breję ze wspólnej miski, popijając zimnym mlekiem. Czasami jako dodatek pojawiał się również kwaśna kapusta. Od 25 grudnia do potrawy dodawane było piwo jałowcowe, które uprzednio poświęcono w kościele.
Jedzenie ze wspólnej miski podkreślało znaczenie rodzinnej wspólnoty. Użycie zboża miałp natomiast zapewnić dobry urodzaj w nadchodzącym roku.Kiedy wybiła północ domownicy wychodzili na zewnątrz i krzyczeli: ''Już po brei!". Był to symbol początku kolejnego roku.
+
Jedzenie ze wspólnej miski podkreślało znaczenie rodzinnej wspólnoty. Użycie zboża miało natomiast zapewnić dobry urodzaj w nadchodzącym roku. Kiedy wybiła północ domownicy wychodzili na zewnątrz i krzyczeli: ''Już po brei!". Był to symbol początku kolejnego roku.
<br/>
 
 
 
== Znaczenie w kuchni regionalnej ==
 
...
 
 
<br/>
 
<br/>
  
== Przepis ==
 
...
 
<br/>
 
  
 
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
 
#Chłosta Jan, ''Doroczne zwyczaje i obrzędy na Warmii'', Olsztyn 2009.
 
#Chłosta Jan, ''Doroczne zwyczaje i obrzędy na Warmii'', Olsztyn 2009.
 
#Cyfus Edward, ''Moja Warmia'', Dąbrówno 2012.
 
#Cyfus Edward, ''Moja Warmia'', Dąbrówno 2012.
#Hochleitner Janusz, ''Kuchnia świąteczna na Warmii'', [w:] ''Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich, red.Tomasz Chrzanowski, Olsztyn 2011, s. 132-148.
+
#Hochleitner Janusz, ''Kuchnia świąteczna na Warmii'', [w:] ''Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich'', red. Tomasz Chrzanowski, Olsztyn 2011, s. 132-148.
 
#Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.
 
#Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.
 
#Szyfer Anna, ''Zwyczaje, obrzędy i wierzenia Mazurów i Warmiaków'', Olsztyn 1968.
 
#Szyfer Anna, ''Zwyczaje, obrzędy i wierzenia Mazurów i Warmiaków'', Olsztyn 1968.
Linia 47: Linia 37:
 
== Zobacz też ==
 
== Zobacz też ==
 
*[[Czernina]]
 
*[[Czernina]]
 +
*[[Muza]]
 
<br/>
 
<br/>
 
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]
 
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]
 
<br/>
 
<br/>

Wersja z 19:57, 2 lip 2014

Breja

Typ potrawy Zupa
Znaczenie Potrawa sylwestrowa


Nazwa - zupa regionalna; danie spożywane w wigilię Nowego Roku.


Sposób przygotowania

Breję przygotowywano z grubo mielonej mąki żytniej, wody i soli. Masa musiała być zawiesista i gęsta. Gotową potrawę przelewano do dużej miski, w środku robiono dołek, po czym wlewano do niego tłuszcz ze skwarkami. Wszyscy domownicy jedli breję ze wspólnej miski, popijając zimnym mlekiem. Czasami jako dodatek pojawiał się również kwaśna kapusta. Od 25 grudnia do potrawy dodawane było piwo jałowcowe, które uprzednio poświęcono w kościele. Jedzenie ze wspólnej miski podkreślało znaczenie rodzinnej wspólnoty. Użycie zboża miało natomiast zapewnić dobry urodzaj w nadchodzącym roku. Kiedy wybiła północ domownicy wychodzili na zewnątrz i krzyczeli: Już po brei!". Był to symbol początku kolejnego roku.


Bibliografia

  1. Chłosta Jan, Doroczne zwyczaje i obrzędy na Warmii, Olsztyn 2009.
  2. Cyfus Edward, Moja Warmia, Dąbrówno 2012.
  3. Hochleitner Janusz, Kuchnia świąteczna na Warmii, [w:] Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich, red. Tomasz Chrzanowski, Olsztyn 2011, s. 132-148.
  4. Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
  5. Szyfer Anna, Zwyczaje, obrzędy i wierzenia Mazurów i Warmiaków, Olsztyn 1968.
  6. Warmiacy i Mazurzy. Życie codzienne ludności wiejskiej w I połowie XIX wieku, red. Bogumił Kuźniewski, Olsztynek 2002.


Przypisy

<references>

Zobacz też