Mazurskie mleko myśliwego: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{EWiM Potrawy infobox | {{EWiM Potrawy infobox | ||
|Nazwa = Mazurskie mleko myśliwego | |Nazwa = Mazurskie mleko myśliwego | ||
− | |zdjecie = | + | |zdjecie = |
− | |opis zdjecia = | + | |opis zdjecia = |
|inne nazwy = Masuriche Jägermilch | |inne nazwy = Masuriche Jägermilch | ||
− | |typ potrawy = | + | |typ potrawy = Napój alkoholowy |
|znaczenie = | |znaczenie = | ||
|symbol = | |symbol = | ||
Linia 14: | Linia 14: | ||
<br/> | <br/> | ||
− | ''' | + | ''' Mazurskie mleko myśliwego ''' - lokalny trunek.<br/> |
== Geneza == | == Geneza == | ||
− | .. | + | Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek [[Puszcza Piska|Puszczy Piskiej]]. Autorstwo przypisuje się podobno parze zakochanych, między innymi rodzicom [[lkwim: Ernst Wiechert|Ernsta Wiecherta]]. |
+ | |||
<br/> | <br/> | ||
=== Sposób przygotowania === | === Sposób przygotowania === | ||
− | + | Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim swoją moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę. | |
+ | <br/> | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
== Przepis == | == Przepis == | ||
− | Szampańskie ''Mleczko myśliwego''<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226 | + | Szampańskie ''Mleczko myśliwego''<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226</ref>. |
4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego | 4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego | ||
− | ''Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu | + | ''Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu.'' |
Wersja z 20:03, 2 lip 2014
Mazurskie mleko myśliwego | |
| |
Inne nazwy | Masuriche Jägermilch |
Typ potrawy | Napój alkoholowy |
Mazurskie mleko myśliwego - lokalny trunek.
Geneza
Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek Puszczy Piskiej. Autorstwo przypisuje się podobno parze zakochanych, między innymi rodzicom Ernsta Wiecherta.
Sposób przygotowania
Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim swoją moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.
Przepis
Szampańskie Mleczko myśliwego[1].
4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego
Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu.
Bibliografia
- Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
- Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
- Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.
Przypisy
- ↑ M.K.Jankowska-Buttitta, Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007, s. 226
<references>
Zobacz też