Mazurskie mleko myśliwego: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
Linia 1: Linia 1:
 
{{EWiM Potrawy infobox
 
{{EWiM Potrawy infobox
 
  |Nazwa                = Mazurskie mleko myśliwego   
 
  |Nazwa                = Mazurskie mleko myśliwego   
  |zdjecie              = Pole-obowiązkowe-zdjęcie 
+
  |zdjecie              =  
  |opis zdjecia          = Pole-obowiązkowe
+
  |opis zdjecia          =  
 
  |inne nazwy            = Masuriche Jägermilch     
 
  |inne nazwy            = Masuriche Jägermilch     
  |typ potrawy          =  
+
  |typ potrawy          = Napój alkoholowy
 
  |znaczenie            =  
 
  |znaczenie            =  
 
  |symbol                =
 
  |symbol                =
Linia 14: Linia 14:
 
<br/>
 
<br/>
  
''' Nazwa ''' - ...<br/>
+
''' Mazurskie mleko myśliwego ''' - lokalny trunek.<br/>
  
 
== Geneza ==  
 
== Geneza ==  
...
+
Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek [[Puszcza Piska|Puszczy Piskiej]]. Autorstwo przypisuje się podobno parze zakochanych, między innymi rodzicom [[lkwim: Ernst Wiechert|Ernsta Wiecherta]].
 +
 
 
<br/>
 
<br/>
  
 
=== Sposób przygotowania ===
 
=== Sposób przygotowania ===
Mazurskie mleko myśliwego - masuriche Jägermilch, napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek [[Puszcza Piska|Puszczy Piskiej]]. Autorstwo przypisuje się podobno parze zakochanych, między innymi rodzicom [[lkwim: Ernst Wiechert|Ernsta Wiecherta]].
+
Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim swoją moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.  
 +
<br/>
  
Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konstystencję a przede wszystkim swoją moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.
 
<br/>
 
  
== Znaczenie w kuchni regionalnej ==
 
...
 
<br/>
 
  
 
== Przepis ==
 
== Przepis ==
Szampańskie ''Mleczko myśliwego''<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226.</ref>
+
Szampańskie ''Mleczko myśliwego''<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226</ref>.
  
 
4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego
 
4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego
  
''Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu".
+
''Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu.''
  
  

Wersja z 20:03, 2 lip 2014

Mazurskie mleko myśliwego

Inne nazwy Masuriche Jägermilch
Typ potrawy Napój alkoholowy


Mazurskie mleko myśliwego - lokalny trunek.

Geneza

Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek Puszczy Piskiej. Autorstwo przypisuje się podobno parze zakochanych, między innymi rodzicom Ernsta Wiecherta.


Sposób przygotowania

Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim swoją moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.


Przepis

Szampańskie Mleczko myśliwego[1].

4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego

Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu.



Bibliografia

  1. Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
  2. Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
  3. Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.


Przypisy

  1. M.K.Jankowska-Buttitta, Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007, s. 226

<references>

Zobacz też