Mazurskie mleko myśliwego: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
Linia 12: Linia 12:
 
  |www                  =
 
  |www                  =
 
}}
 
}}
<br/>
+
''' Mazurskie mleko myśliwego ''' - lokalny trunek.
 
+
<br/><br/>
''' Mazurskie mleko myśliwego ''' - lokalny trunek.<br/>
 
 
 
 
== Geneza ==  
 
== Geneza ==  
 
Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek [[Puszcza Piska|Puszczy Piskiej]]. Autorstwo przypisuje się podobno parze zakochanych, między innymi rodzicom [[lkwim: Ernst Wiechert|Ernsta Wiecherta]].
 
Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek [[Puszcza Piska|Puszczy Piskiej]]. Autorstwo przypisuje się podobno parze zakochanych, między innymi rodzicom [[lkwim: Ernst Wiechert|Ernsta Wiecherta]].
 
 
<br/>
 
<br/>
 
 
=== Sposób przygotowania ===
 
=== Sposób przygotowania ===
 
Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim swoją moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.  
 
Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim swoją moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.  
 
<br/>
 
<br/>
 
 
 
 
== Przepis ==
 
== Przepis ==
 
Szampańskie ''Mleczko myśliwego''<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226</ref>.
 
Szampańskie ''Mleczko myśliwego''<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226</ref>.
Linia 33: Linia 26:
  
 
''Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu.''
 
''Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu.''
 
 
 
<br/>
 
<br/>
 
 
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
#Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.
+
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.<br/>
#''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
+
''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.<br/>
#''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.
+
''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.<br/>
 
<br/>
 
<br/>
 
{{Przypisy}}
 
{{Przypisy}}
Linia 49: Linia 39:
 
*[[Niedźwiedziówka]]
 
*[[Niedźwiedziówka]]
 
*[[Nikolaszka nidzicka]]
 
*[[Nikolaszka nidzicka]]
<br/>
+
 
 +
 
 
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]
 
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]
<br/>
 

Wersja z 23:49, 19 wrz 2014

Mazurskie mleko myśliwego

Inne nazwy Masuriche Jägermilch
Typ potrawy Napój alkoholowy

Mazurskie mleko myśliwego - lokalny trunek.

Geneza

Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek Puszczy Piskiej. Autorstwo przypisuje się podobno parze zakochanych, między innymi rodzicom Ernsta Wiecherta.

Sposób przygotowania

Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim swoją moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.

Przepis

Szampańskie Mleczko myśliwego[1].

4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego

Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu.

Bibliografia

Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.

Przypisy

  1. M.K.Jankowska-Buttitta, Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007, s. 226

<references>

Zobacz też