Mazurskie mleko myśliwego: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
Linia 12: | Linia 12: | ||
|www = | |www = | ||
}} | }} | ||
− | + | ''' Mazurskie mleko myśliwego ''' - lokalny trunek. | |
− | + | <br/><br/> | |
− | ''' Mazurskie mleko myśliwego ''' - lokalny trunek.<br/> | ||
− | |||
== Geneza == | == Geneza == | ||
Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek [[Puszcza Piska|Puszczy Piskiej]]. Autorstwo przypisuje się podobno parze zakochanych, między innymi rodzicom [[lkwim: Ernst Wiechert|Ernsta Wiecherta]]. | Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek [[Puszcza Piska|Puszczy Piskiej]]. Autorstwo przypisuje się podobno parze zakochanych, między innymi rodzicom [[lkwim: Ernst Wiechert|Ernsta Wiecherta]]. | ||
− | |||
<br/> | <br/> | ||
− | |||
=== Sposób przygotowania === | === Sposób przygotowania === | ||
Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim swoją moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę. | Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim swoją moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę. | ||
<br/> | <br/> | ||
− | |||
− | |||
− | |||
== Przepis == | == Przepis == | ||
Szampańskie ''Mleczko myśliwego''<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226</ref>. | Szampańskie ''Mleczko myśliwego''<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226</ref>. | ||
Linia 33: | Linia 26: | ||
''Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu.'' | ''Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu.'' | ||
− | |||
− | |||
<br/> | <br/> | ||
− | |||
== Bibliografia == | == Bibliografia == | ||
− | + | Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.<br/> | |
− | + | ''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.<br/> | |
− | + | ''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.<br/> | |
<br/> | <br/> | ||
{{Przypisy}} | {{Przypisy}} | ||
Linia 49: | Linia 39: | ||
*[[Niedźwiedziówka]] | *[[Niedźwiedziówka]] | ||
*[[Nikolaszka nidzicka]] | *[[Nikolaszka nidzicka]] | ||
− | + | ||
+ | |||
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]] | [[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]] | ||
− |
Wersja z 22:49, 19 wrz 2014
Mazurskie mleko myśliwego | |
| |
Inne nazwy | Masuriche Jägermilch |
Typ potrawy | Napój alkoholowy |
Mazurskie mleko myśliwego - lokalny trunek.
Geneza
Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek Puszczy Piskiej. Autorstwo przypisuje się podobno parze zakochanych, między innymi rodzicom Ernsta Wiecherta.
Sposób przygotowania
Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim swoją moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.
Przepis
Szampańskie Mleczko myśliwego[1].
4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego
Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu.
Bibliografia
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.
Przypisy
- ↑ M.K.Jankowska-Buttitta, Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007, s. 226
<references>