Nikolaszka nidzicka: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{EWiM Potrawy infobox | {{EWiM Potrawy infobox | ||
|Nazwa = Nikolaszka nidzicka | |Nazwa = Nikolaszka nidzicka | ||
− | |zdjecie = | + | |zdjecie = |
− | |opis zdjecia = | + | |opis zdjecia = |
− | |inne nazwy = | + | |inne nazwy = Neidenburger Nikolaschka |
|typ potrawy = | |typ potrawy = | ||
|znaczenie = | |znaczenie = | ||
Linia 14: | Linia 14: | ||
<br/> | <br/> | ||
− | ''' | + | ''' Nikolaszka nidzicka ''' - koniak lub wódka z cytryną i kawą mieloną.<br/> |
== Geneza == | == Geneza == | ||
− | ... | + | Wschodniopruskie połączenie alkoholu i zagryzki; stara rosyjska specjalność alkoholowa. Zwyczajowo pijano nikolaszkę po południu. Podobno była szczególnie popularna wśród kobiet. |
+ | |||
<br/> | <br/> | ||
=== Sposób przygotowania === | === Sposób przygotowania === | ||
− | + | Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem). Kładło się na nim plasterek cytryny bez skórki, który posypywano łyżką cukru i mielonej kawy. Całość zjadano, zapijając likierem. Na [[Mazurach]] nikolaszka był uznawana za najlepszy sposób na ostateczne przełamanie lodów przez onieśmielonych zakochanych. Wersja nidzicka, wypijana późnym wieczorem obejmowała: parę zakochanych, butelkę winiaku, dwa kieliszki, dwie cytryny, torebkę cukru, pół szklanki zmielonej kawy oraz ... świeczki, których zadaniem było stworzenie atmosfery romantycznego wieczoru. | |
− | |||
− | |||
− | Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem). Kładło się na nim plasterek cytryny bez skórki, który posypywano łyżką cukru i mielonej kawy. Całość zjadano zapijając likierem. Na [[Mazurach]] uznawana za najlepszy sposób na ostateczne przełamanie lodów przez onieśmielonych zakochanych. Wersja nidzicka, wypijana późnym wieczorem obejmowała: parę zakochanych, butelkę winiaku, dwa kieliszki, dwie cytryny, torebkę cukru, pół szklanki zmielonej kawy oraz ... świeczki, których zadaniem było stworzenie atmosfery romantycznego wieczoru. | ||
− | |||
<br/> | <br/> | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
== Bibliografia == | == Bibliografia == |
Wersja z 20:07, 2 lip 2014
Nikolaszka nidzicka | |
| |
Inne nazwy | Neidenburger Nikolaschka |
Nikolaszka nidzicka - koniak lub wódka z cytryną i kawą mieloną.
Geneza
Wschodniopruskie połączenie alkoholu i zagryzki; stara rosyjska specjalność alkoholowa. Zwyczajowo pijano nikolaszkę po południu. Podobno była szczególnie popularna wśród kobiet.
Sposób przygotowania
Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem). Kładło się na nim plasterek cytryny bez skórki, który posypywano łyżką cukru i mielonej kawy. Całość zjadano, zapijając likierem. Na Mazurach nikolaszka był uznawana za najlepszy sposób na ostateczne przełamanie lodów przez onieśmielonych zakochanych. Wersja nidzicka, wypijana późnym wieczorem obejmowała: parę zakochanych, butelkę winiaku, dwa kieliszki, dwie cytryny, torebkę cukru, pół szklanki zmielonej kawy oraz ... świeczki, których zadaniem było stworzenie atmosfery romantycznego wieczoru.
Bibliografia
- Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
- Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
- Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.
Przypisy
<references>
Zobacz też