Agroturystyka: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
(→Ogólna charakterystyka) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
''' Agroturystyka ''' – jest rodzajem turystyki wiejskiej. Definiuje się ją jako formę wypoczynku, która realizowana jest na terenach wiejskich o charakterze rolniczym, oparta o bazę noclegową i aktywności rekreacyjne związane z gospodarstwem rolnym lub równoważnym i jego otoczeniem (przyrodniczym, produkcyjnym i usługowym)<ref>Drzewiecki M. 1996. ''Agroturystyka, założenia – uwarunkowania – działania''. Instytut Wydawniczy „Świadectwo”. Bydgoszcz </ref>. W języku potocznym pojęcia: agroturystyka i turystyka wiejska są często używane zamiennie, ale nie są one jednoznaczne. Cechą charakterystyczną agroturystyki jest możliwość zaspokojenia potrzeb turysty, związanych z chęcią uczestnictwa w procesie produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz przetwórstwie żywności, zapoznania życia rodziny i społeczności wiejskiej, a także stwarzanie szansy na poznanie kultury, tradycji i obyczajów panujących na wsi <ref> Sznajder M, Przezbórska L. 2006. ''Agroturystyka''. PWE, Warszawa </ref>.<br/> | ''' Agroturystyka ''' – jest rodzajem turystyki wiejskiej. Definiuje się ją jako formę wypoczynku, która realizowana jest na terenach wiejskich o charakterze rolniczym, oparta o bazę noclegową i aktywności rekreacyjne związane z gospodarstwem rolnym lub równoważnym i jego otoczeniem (przyrodniczym, produkcyjnym i usługowym)<ref>Drzewiecki M. 1996. ''Agroturystyka, założenia – uwarunkowania – działania''. Instytut Wydawniczy „Świadectwo”. Bydgoszcz </ref>. W języku potocznym pojęcia: agroturystyka i turystyka wiejska są często używane zamiennie, ale nie są one jednoznaczne. Cechą charakterystyczną agroturystyki jest możliwość zaspokojenia potrzeb turysty, związanych z chęcią uczestnictwa w procesie produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz przetwórstwie żywności, zapoznania życia rodziny i społeczności wiejskiej, a także stwarzanie szansy na poznanie kultury, tradycji i obyczajów panujących na wsi <ref> Sznajder M, Przezbórska L. 2006. ''Agroturystyka''. PWE, Warszawa </ref>.<br/> | ||
== Ogólna charakterystyka == | == Ogólna charakterystyka == | ||
+ | Spadek znaczenia rolnictwa, zwłaszcza jako dziedziny zapewniającej miejsca pracy mieszkańcom oraz źródło dochodów, spowodował, że rozwój ekonomiczny wsi i poprawa warunków życia na wsi nie mogą być dokonywane wyłącznie przez rozwój produkcji rolnej <ref>Wyrwicz E. 2003. T''urystyka na terenach wiejskich i agroturystyka''. [w:] ''Turystyka w gminie i powiecie''. A. Gordon (red.) Wyd. Polska Organizacja Turystyczna, Warszawa </ref>. Niewiele gospodarstw rolnych jest w stanie zapewnić poziom dochodów dla rolnika i jego rodziny, spełniający w dostatecznym stopniu funkcję konsumpcyjną (podstawa utrzymania rolnika i jego rodziny), produkcyjną (akumulacja w gospodarstwie rolnym) i motywacyjną (dążenie do osiągania wyższej konsumpcji i produkcji). | ||
+ | Gospodarka wolnorynkowa wymusza rozwój pozarolniczej działalności na obszarach wiejskich. Wzrost inicjatyw i przedsiębiorczości na tych terenach istotnie wpływają na poprawę dobrobytu mieszkańców wsi. Za najważniejsze czynniki tego rozwoju uznaje się przetwórstwo rolno-spożywcze, handel, usługi oraz agroturystykę <ref> Mickiewicz A. 2002: Przedsiębiorczość mieszkańców wsi w procesie rozwoju obszarów wiejskich [w:] Rozwój obszarów wiejskich – teoria i praktyka. A. Kożuch (red.). Wydawnictwo Akademii Podlaskiej, Siedlce, s. 123-129 </ref>. | ||
<br/> | <br/> | ||
+ | |||
== Występowanie w regionie == | == Występowanie w regionie == | ||
... | ... |
Wersja z 10:23, 24 lip 2014
Agroturystyka – jest rodzajem turystyki wiejskiej. Definiuje się ją jako formę wypoczynku, która realizowana jest na terenach wiejskich o charakterze rolniczym, oparta o bazę noclegową i aktywności rekreacyjne związane z gospodarstwem rolnym lub równoważnym i jego otoczeniem (przyrodniczym, produkcyjnym i usługowym)[1]. W języku potocznym pojęcia: agroturystyka i turystyka wiejska są często używane zamiennie, ale nie są one jednoznaczne. Cechą charakterystyczną agroturystyki jest możliwość zaspokojenia potrzeb turysty, związanych z chęcią uczestnictwa w procesie produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz przetwórstwie żywności, zapoznania życia rodziny i społeczności wiejskiej, a także stwarzanie szansy na poznanie kultury, tradycji i obyczajów panujących na wsi [2].
Ogólna charakterystyka
Spadek znaczenia rolnictwa, zwłaszcza jako dziedziny zapewniającej miejsca pracy mieszkańcom oraz źródło dochodów, spowodował, że rozwój ekonomiczny wsi i poprawa warunków życia na wsi nie mogą być dokonywane wyłącznie przez rozwój produkcji rolnej [3]. Niewiele gospodarstw rolnych jest w stanie zapewnić poziom dochodów dla rolnika i jego rodziny, spełniający w dostatecznym stopniu funkcję konsumpcyjną (podstawa utrzymania rolnika i jego rodziny), produkcyjną (akumulacja w gospodarstwie rolnym) i motywacyjną (dążenie do osiągania wyższej konsumpcji i produkcji).
Gospodarka wolnorynkowa wymusza rozwój pozarolniczej działalności na obszarach wiejskich. Wzrost inicjatyw i przedsiębiorczości na tych terenach istotnie wpływają na poprawę dobrobytu mieszkańców wsi. Za najważniejsze czynniki tego rozwoju uznaje się przetwórstwo rolno-spożywcze, handel, usługi oraz agroturystykę [4].
Występowanie w regionie
...
Bibliografia
...
Przypisy
- ↑ Drzewiecki M. 1996. Agroturystyka, założenia – uwarunkowania – działania. Instytut Wydawniczy „Świadectwo”. Bydgoszcz
- ↑ Sznajder M, Przezbórska L. 2006. Agroturystyka. PWE, Warszawa
- ↑ Wyrwicz E. 2003. Turystyka na terenach wiejskich i agroturystyka. [w:] Turystyka w gminie i powiecie. A. Gordon (red.) Wyd. Polska Organizacja Turystyczna, Warszawa
- ↑ Mickiewicz A. 2002: Przedsiębiorczość mieszkańców wsi w procesie rozwoju obszarów wiejskich [w:] Rozwój obszarów wiejskich – teoria i praktyka. A. Kożuch (red.). Wydawnictwo Akademii Podlaskiej, Siedlce, s. 123-129