Nikolaszka nidzicka
Nikolaszka nidzicka | |
| |
Inne nazwy | Neidenburger Nikolaschka |
Nikolaszka nidzicka – koniak lub wódka z cytryną i kawą mieloną.
Spis treści
Geneza
Nikolaszka nidzicka to wschodniopruskie połączenie alkoholu i zagryzki, stara rosyjska specjalność alkoholowa. Zwyczajowo pijano nikolaszkę po południu. Podobno była szczególnie popularna wśród kobiet.
Sposób przygotowania
Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem). Kładło się na nim plasterek cytryny bez skórki, który posypywano łyżką cukru i mielonej kawy. Całość zjadano, zapijając likierem. Na Mazurach nikolaszka był uznawana za najlepszy sposób na ostateczne przełamanie lodów przez onieśmielonych zakochanych. Wersja nidzicka, wypijana późnym wieczorem, obejmowała: parę zakochanych, butelkę winiaku, dwa kieliszki, dwie cytryny, torebkę cukru, pół szklanki zmielonej kawy oraz świeczki, których zadaniem było stworzenie atmosfery romantycznego wieczoru.
Zobacz też
Bibliografia
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.