Czernidłak pstry
Czernidłak pstry (Coprinus picaceus (Bull.) Gray) – gatunek grzyba wielkoowocnikowego z rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae), rzędu pieczarkowców (Agaricalesales).
Spis treści
Owocnik
Czernidłak pstry tworzy owocniki złożone z kapelusza i trzonu. Kapelusz średnicy 5-6 cm, dzwonkowaty, ciemnopopielato-brunatny. Powierzchnia pokryta drobnymi prążkami z resztkami osłony częściowej w postaci białych płatów. Kapelusz po dojrzeniu ulega rozłożeniu i rozpływa się od brzegu ku środkowi. Blaszki na spodniej stronie kapelusza początkowo białawe, później czerniejące, gęsto ustawione, wolne, po dojrzeniu rozpływające się. Trzon białawy, wysoki, wysmukły, wielkości 8-15x1-1,5cm, wewnątrz pusty, ku górze zwężający się, na powierzchni delikatnie oprószony. Miąższ biały, w kapeluszu bardzo cienki, kruchy. Smak łagodny, zapach delikatny.
Rozmieszczenie i ekologia
Czernidłak pstry tworzy owocniki jednoroczne, pojedynczo lub gromadnie, w lasach liściastych, przeważnie bukowych. Grzyb saprotroficzny. Owocniki wyrastają od lata do jesieni.
W Polsce czernidłak pstry jest gatunkiem rzadkim; kilka stanowisk znajduje się w północnej i zachodniej części kraju. Na „Czerwonej liście roślin i grzybów Polski” ma status V – narażony na wyginięcie.
Na Warmii i Mazurach stanowisko czernidłaka pstrego odnotowano w Leśnym Arboretum Kudypy.
Wartość użytkowa
Niejadalny.
Bibliografia
Gumińska B., Wojewoda W.: Grzyby i ich oznaczanie. Warszawa: PWRiL, 1985.
Lubowiecki J.: Grzyby wielkoowocnikowe Arboretum Kudypy. Praca magisterska, Katedra Mykologii UWM w Olsztynie 2004.
Wojewoda W., Ławrynowicz M.: Red list of the macrofungi in Poland. W: Mirek Z., Zarzycki K., Wojewoda W., Szeląg Z. (red.), Red lists of plants and fungi in Poland. Kraków: W. Szafer Institute of Botany, Polish Academy of Sciences, 2006, 55-70.
Linki zewnętrzne
http://www.grzyby.pl/gatunki/Coprinus_picaceus.htm
http://www.indexfungorum.org/Names/Names.asp