Grzybówka trzcinowa
Grzybówka trzcinowa | |
| |
Mycena belliae | |
(Johnst.) P.D. Orton | |
Grzybówka trzcinowa, źródło: wildaboutbritain.co.uk [10.07.2014] | |
Systematyka | |
Królestwo | grzyby |
Gromada | grzyby podstawkowe |
Klasa | pieczarniaki |
Rząd | pieczarkowce |
Rodzina | grzybówkowate |
Rodzaj | grzybówka |
Gatunek | grzybówka trzcinowa |
Synonimy | |
Agaricus belliae Johnst.
Omphalina belliae (Johnst.) P. Karst. |
Grzybówka trzcinowa (Mycena belliae (Johnst.) P. D. Orton) – gatunek grzyba z rodziny grzybówkowatych (Mycenaceae).
Owocnik
Owocniki wyrastają kępkami, w liczbie od 2 do 10. Pojedyncze owocniki są niewielkie, zróżnicowane na szaro-brązowe kapelusze (1-2 cm średnicy) i cienkie (1-3 mm), u podstawy kosmate trzony (pokryte białą grzybnią) długości 6-7 cm. Kapelusze są początkowo płasko dzwonkowate, lekko wgłębione na grzbiecie, następnie stają się prawie płaskie lub lejkowate. Blaszki są grube, rzadko ustawione (w liczbie 16-26), lekko zbiegające na trzon. Niekiedy z kapeluszy starych, obumierających okazów, wyrasta kolejne "piętro" młodych owocników.
Rozmieszczenie i ekologia
Miejscem występowania tego gatunku są trzcinowiska, najczęściej rosnące na płyciznach o zamulonym dnie, od strony lądu ocienionych przez podmokłe lasy olszowo-brzozowe lub zarośla wierzbowe. Grzybnia rozwija się na ubiegłorocznych, martwych łodygach trzcin (Phragmites), tworząc na ich powierzchni widoczny biały nalot. Najczęściej późną jesienią (w październiku lub listopadzie), a czasem w trakcie dłuższych zimowych odwilży oraz sporadycznie w czerwcu, tuż nad wodą (na granicy wody, rzadziej 1-2 cm nad jej powierzchnią) pojawiają się na trzcinach owocniki.
Grzybówka trzcinowa należy do rzadkości, zarówno w Polsce jak i w pozostałych krajach europejskich, w których występuje. W naszym kraju znaleziono ją po raz pierwszy w 1965 r. i dotychczas odnotowano na 12 stanowiskach. Jej stanowiska rozmieszczone są w pasie pojezierzy na północy kraju, głównie na Mazurach. Ostatnio stwierdzono liczne nowe stanowiska tego grzyba w Wigierskim Parku Narodowym.
Grzybówka trzcinowa jest w Polsce gatunkiem wymierającym (kategoria "E" na Czerwonej Liście).
Wartość użytkowa
Owocniki tego gatunku są niejadalne.
Bibliografia
Romański Maciej, Nowe stanowisko niezwykłego grzyba, "Kwartalnik Wigry" 2005, nr 4(8).
Świat śluzowców, grzybów i mszaków Wigierskiego Parku Narodowego, red. Krzysztofiak Lech, Krzysztofiak Anna, Romański Maciej, Suwałki 2010.
Wojewoda Władysław, Ławrynowicz Maria, Red list of the macrofungi in Poland, [w:] Red lists of plants and fungi in Poland. Czerwona lista roślin i grzybów Polski, red. Zbigniew Mirek, Kazimierz Zarzycki, Władysław Wojewoda i Zbigniew Szeląg, Kraków 2006, s. 55-70.