Nikolaszka nidzicka

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Wersja z dnia 18:07, 17 mar 2015 autorstwa Marcin Kapłon (dyskusja | edycje) (Zastępowanie tekstu - "Kategoria: Etnografia" na "Kategoria:Kultura niematerialna")
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacja, szukaj
Nikolaszka nidzicka

Inne nazwy Neidenburger Nikolaschka

Nikolaszka nidzicka – stara rosyjska specjalność alkoholowa, koniak lub winiak z cytryną, kawą mieloną i cukrem. Nikolaszka to wschodniopruskie połączenie alkoholu i zagryzki. Zwyczajowo pijano ją po południu. Podobno była szczególnie popularna wśród kobiet.

Na Mazurach picie nikolaszki przy świecach miało być uznawane za najlepszy sposób na ostateczne przełamanie lodów przez onieśmielonych zakochanych.

Sposób przygotowania

Kieliszek do likieru napełniało się koniakiem (ewentualnie winiakiem), a następnie kładło się na nim plasterek cytryny bez skórki, który posypywano łyżką cukru i mielonej kawy. Całość zjadano, zapijając likierem.

Zobacz też

Bibliografia

Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.