Mazurskie mleko myśliwego
Mazurskie mleko myśliwego | |
| |
Inne nazwy | masuriche Jägermilch |
Typ potrawy | napój alkoholowy |
Mazurskie mleko myśliwego – lokalny trunek.
Spis treści
Geneza
Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek Puszczy Piskiej. Autorstwo przypisuje się parze zakochanych, między innymi rodzicom Ernsta Wiecherta.
Sposób przygotowania
Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję a przede wszystkim moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.
Przepis na szampańskie Mleczko myśliwego
"4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego
Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu"[1].
Przypisy
- ↑ M.K.Jankowska-Buttitta, Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007, s. 226
<references>
Zobacz też
Bibliografia
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.