Soplówka jeżowata
Soplówka jeżowata (Hericium erinaceum (Bull.) Pers.) – gatunek grzyba wielkoowocnikowego z rodziny soplówkowatych (Hericiaceae), rzędu gołąbkowców (Russullales).
Spis treści
Owocnik
Owocnik w zarysie kulisty lub półkolisty, nierozgałęziony, wielkości 8-20 cm, ale dorastający nawet do 30 cm. Przyrasta do drzewa bokiem lub bulwiastą częścią, która w starszych okazach drewnieje. Początkowo białawy, z wiekiem żółknący i ochrowo-brązowy, jego powierzchnia gęsto pokryta długimi do 4(6) cm i o grubości (przy podstawie) 1,5-2 mm, zwieszającymi się kolcami. Kolce za młodu są białawo-żółte, później śmietankowe, na starość mają kolor od żółto-pomarańczowego do siwo-brązowawego. Miąższ owocnika mięsisty, elastyczny, sprężysty i trochę włóknisty. Ma biały kolor, jest zwarty i dziurkowany. Smak słodkawy, zapach grzybowy. Jest to gatunek o charakterystycznym wyglądzie i łatwy do oznaczenia.
Rozmieszczenie i ekologia
Rośnie w lasach liściastych ze starym drzewostanem jako grzyb saprotroficzny. Owocniki wyrastają późną jesienią, głównie na pniach starszych drzew w ich dolnej części, do wysokości kilku metrów, na uszkodzonych i martwych drzewach liściastych, głównie na buku zwyczajnym i dębie szypułkowym, lecz także na jabłoni lub orzechach włoskich.
Bardzo rzadki, znany tylko z kilku stanowisk w Polsce. Podlega ochronie prawnej. Znajduje się na „Czerwonej liście roślin i grzybów Polski”, gdzie ma status E – wymierający. Znajduje się na listach gatunków zagrożonych także w Austrii, Belgii, Czechach, Szwajcarii, Niemczech, Danii, Anglii, Holandii, Szwecji, Słowacji.
Na Warmii i Mazurach soplówka jeżowata została odnotowana w Rezerwacie Niedźwiedzie Wielkie.
Wartość użytkowa
Gatunek jadalny, uważany za smaczny, ale tylko w fazie młodych owocników. W Polsce podlega ochronie całkowitej, poza tym jest bardzo rzadki.
Grzyb uprawiany na Dalekim Wschodzie, gdzie uważany jest za przysmak, a także w amatorskiej uprawie w Polsce.
Ciekawostki
W Polsce występuje jeszcze soplówka bukowa (Hericium coralloides), wyrastająca na drewnie drzew liściastych, oraz soplówka jodłowa (Hericium alpestre), wyrastająca na drewnie drzew iglastych. Od soplówki jeżowatej różnią się znacznie kształtem owocnika i kolcami.
Bibliografia
Wojewoda W., Ławrynowicz M.: Red list of the macrofungi in Poland. W: Mirek Z., Zarzycki K., Wojewoda W., Szeląg Z. (red.), Red lists of plants and fungi in Poland. Kraków: W. Szafer Institute of Botany, Polish Academy of Sciences, 2006, 55-70.
Linki zewnętrzne
grzyby.pl [21.05.2014]
pl.wikipedia.org, Soplówka jeżowata [21.05.2014]
obszary.natura2000.org.pl [21.05.2014]