Eulalia Julitta Borowska
Eulalia Julitta Borowska | |
| |
Data i miejsce urodzenia | 26 II 1946 r. Olsztyn |
Eulalia Julitta Borowska (ur. 26 II 1946 r. w Olsztynie) – profesor, specjalista w zakresie technologii żywności i żywienia.
Spis treści
Życiorys
Szkoła i wykształcenie
Absolwentka Wyższej Szkoły rolniczej w Olsztynie (1968). Stopien doktora uzyskała w 1975 r., zaś doktora habilitowanego w 1993 r.
Praca
Pracę zawodową związała z uczelniami olsztyńskimi WSR/ART/UWM. Początkowo pracowała jako asystent (1969-1976), później st. asystent (1976-1996),
adiunkt, prof. nadz. (1996), prof. zw. (2002) na Wydziale Nauki o żywności w Katedrze Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, której jest kierownikiem od 2010 r. Prowadzi badania m.in. w zakresie substancji biologicznych aktywnych w owocach i
warzywach. Jest autorką około 200 publikacji naukowych.
Działalność społeczna, kulturalna, naukowa, polityczna
Była m.in. przewodniczącą wydziałowej Komisji ds. Dydaktycznych. Za swoją działalność otrzymała m.in. Nagrodę Ministra Nauki, Szkolnictwa Wyzszego i Techniki, Honorową Odznakę Uczelni, Złoty Krzyż Zasługi, nagrody rektora.
Ciekawostki
Żona Jerzego, matka Szymona. Miłośniczka książek, amatorka turydtyki górskiej.
Bibliografia
Słownik biograficzny profesorów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Maria Fafińska, Zofia Gawinek, Danuta Jemiołkowska, Barbara Stolarczyk (oprac.), Olsztyn 2004, s.20.
Zobacz też
http://www.uwm.edu.pl/kpichsr/?page=100[23.12.2013]