Eulalia Julitta Borowska

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Eulalia Julitta Borowska

Data i miejsce urodzenia 26 lutego 1946 r.
Olsztyn

Eulalia Julitta Borowska (ur. 26 lutego 1946 r. w Olsztynie) – profesor, specjalista w zakresie technologii żywności i żywienia.

Życiorys

Szkoła i wykształcenie

Absolwentka Wyższej Szkoły Rolniczej w Olsztynie (1968 r.). Stopień doktora uzyskała w 1975 r., zaś doktora habilitowanego w 1993 r.

Praca

Pracę zawodową związała z uczelniami olsztyńskimi WSR/ART i UWM. Początkowo pracowała jako asystent (1969-1976), później starszy asystent (1976-1996), adiunkt, profesor nadzwyczajny (1996 r.), profesor zwyczajny (2002 r.) na Wydziale Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, w Katedrze Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, której jest kierownikiem od 2010 r. Prowadzi badania m.in. w zakresie substancji biologicznych aktywnych w owocach i warzywach. Jest autorką około 200 publikacji naukowych.

Działalność społeczna, kulturalna, naukowa, polityczna

Była m.in. przewodniczącą wydziałowej komisji ds. dydaktycznych. Za swoją działalność otrzymała m.in. nagrodę Ministra Nauki, Szkolnictwa Wyższego i Techniki, honorową odznakę uczelni, Złoty Krzyż Zasługi, nagrody rektora.

Ciekawostki

Miłośniczka książek, amatorka turystyki górskiej.

Bibliografia

Słownik biograficzny profesorów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Maria Fafińska, Zofia Gawinek, Danuta Jemiołkowska, Barbara Stolarczyk (oprac.), Olsztyn 2004, s.20.

Zobacz też

uwm.edu.pl [12.12.2013]