Eulalia Julitta Borowska

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Wersja z dnia 16:08, 7 sty 2014 autorstwa JoGa (dyskusja) (Zobacz też)
Skocz do: nawigacja, szukaj
Eulalia Julitta Borowska

Data i miejsce urodzenia 26 II 1946 r.
Olsztyn

Eulalia Julitta Borowska (ur. 26 II 1946 r. w Olsztynie) – profesor, specjalista w zakresie technologii żywności i żywienia.

Życiorys


Szkoła i wykształcenie

Absolwentka Wyższej Szkoły rolniczej w Olsztynie (1968). Stopien doktora uzyskała w 1975 r., zaś doktora habilitowanego w 1993 r.

Praca

Pracę zawodową związała z uczelniami olsztyńskimi WSR/ART/UWM. Początkowo pracowała jako asystent (1969-1976), później st. asystent (1976-1996), adiunkt, prof. nadz. (1996), prof. zw. (2002) na Wydziale Nauki o żywności w Katedrze Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, której jest kierownikiem od 2010 r. Prowadzi badania m.in. w zakresie substancji biologicznych aktywnych w owocach i warzywach. Jest autorką około 200 publikacji naukowych.

Działalność społeczna, kulturalna, naukowa, polityczna

Była m.in. przewodniczącą wydziałowej Komisji ds. Dydaktycznych. Za swoją działalność otrzymała m.in. Nagrodę Ministra Nauki, Szkolnictwa Wyzszego i Techniki, Honorową Odznakę Uczelni, Złoty Krzyż Zasługi, nagrody rektora.

Ciekawostki

Żona Jerzego, matka Szymona. Miłośniczka książek, amatorka turydtyki górskiej.

Bibliografia

Słownik biograficzny profesorów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Maria Fafińska, Zofia Gawinek, Danuta Jemiołkowska, Barbara Stolarczyk (oprac.), Olsztyn 2004, s.20.

Zobacz też

http://www.uwm.edu.pl/kpichsr/?page=100[23.12.2013]

Law