Technikum nr 4 przy Zespole Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Wersja z dnia 14:12, 25 paź 2014 autorstwa Maria.radziszewska (dyskusja) (Cele i zadania)
Skocz do: nawigacja, szukaj
Technikum nr 4 przy Zespole Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku

...Wymagane...
...Wymagane...
Data założenia: 1946 rok
Poziom szkoły: ponadgimnazjalny
Podtyp szkoły: technikum
Adres: 19-300 Ełk ul. Kajki 4


Technikum nr 4 przy Zespole Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku – szkoła średnia zawodowa o profilu technicznym z siedzibą w Ełku, w województwie warmińsko-mazurskim. Obecnie funkcję dyrektora placówki pełni mgr inż. Artur Bońkowski.

Historia

historia Technikum nr 4 przy Zespole Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku sięga września 1946 roku, kiedy to powstało 3-letnie Gimnazjum Gospodarstwa Wiejskiego. Pierwszym kierownikiem został Edward Niemira. W 1948 roku gimnazjum przekształcono na 4-letnie Liceum Rolniczo-Hodowlane. W 1951 roku odbył się pierwszy nabór do Technikum Rachunkowości Rolnej. W ramach kolejnych zmian organizacyjnych w 1976 roku utworzono Zespół Szkół Rolniczych, a w 1979 roku uruchomiono nowy typ szkoły 3-letnie Technikum Zawodowe o kierunku rolniczym na podbudowie Zasadniczej Szkoły Rolniczej. W 1992 roku w ramach 5-letniego Technikum Zawodowego młodzież kształciła się w zawodach: technik rolnik o specjalności: podstawy agrobiznesu.



   Inauguracja I klasy 5-letniego Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego (1.09.1977r.) kształcącego w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego.


2000÷2003

   Zmiana nazwy szkoły z Zespołu Szkół Rolniczych im. Macieja Rataja na Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja (1.09.2002r.) .
 
   Absolwenci gimnazjów rozpoczynają naukę (1.09.2002r.) w n/w nowych typach szkół:
       Liceum Ogólnokształcące (3-letnie z rozszerzonym językiem angielskim i niemieckim),
       Liceum Profilowane (3-letnie) z profilami: usługowo-gospodarczy, zarządzanie informacją, ekonomiczno-administracyjny),
       Technikum (4-letnie) kształcące w zawodzie technik ekonomista.
  

2003÷2004

   Wprowadzono nowy typ szkoły, Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych (zawód - technik organizacji usług gastronomicznych).
 
   Naukę rozpoczynają (1.09.2004r.) uczniowie największej w historii ilości typów szkół:
      
       Technikum,
       Technikum Zawodowe,
       Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego.
   kształcące w zawodach:
       technik ekonomista,
       technik organizacji usług gastronomicznych,
       technik żywienia i gospodarstwa domowego,
       technik agrobiznesu,
       technik rolnik
   oraz
       Technikum (1.09.2005r., 4-letnie) kształcące w zawodzie technik agrobiznesu.
      

2005÷2006


   Spotkanie z delegacją Słowaków z Bańskiej Bystrzycy w ramach programu "Poprawa jakości usług gastronomicznych i hotelarskich w regionie Warmii i Mazur w latach 2004-2013"
   listopad, marzec Wyjazd nauczycieli przedmiotów gastronomicznych do Saint Quay we Francji w ramach współpracy w europejskiej sieci szkół gastronomiczno-hotelarskich
  
   maj Spotkanie młodzieży i nauczycieli z dyrektorem Polsko-Francuskiego Funduszu Współpracy p. Erickiem Thebault.
  

2008÷2009


   3.02.2009 - Odbyło się spotkanie z delegatami Prowincji Perugia partnerami Województwa Warmińsko - Mazurskiego w realizacji programu "Poprawa jakości usług gastronomiczno - hotelarskich w regionie Warmii i Mazur w latach 2004 - 2013" wraz z przedstawicielami Ministerstwa Edukacji Narodowej, Warmińsko - Mazurskiego Kuratorium Oświaty oraz Samorządu Województwa Warmińsko - Mazurskiego.


2009÷2010 W Technikum nr 4 naukę rozpoczynają uczniowie w nowym zawodzie: technik hotelarstwa.

   11.01.2010-12.02.2010 - wyjazdy nauczycieli przedmiotów gastronomiczno-hotelarskich na staż do szkoły partnerskiej "Instituto Professionale di Stato per i Servizi Alberghieri e Della Ristorazione Assisi" w Asyżu we Włoszech.
   29.09.2010r. uroczyste otwarcie projektu "Model kształcenia w branży gastronomiczno-hotlarskiej połączony z systemem walidacji kwalifikacji i kompetencji formalnych" i wizyta studyjna dyrektorów i nauczycieli szkół partnerskich z Azyżu, Spoteto z Włoch oraz Francji i Danii.
   

2012÷2013

   Dołączenie do grona szkół realizujących projekty w ramach programu Comenius. Opracowanie i realizacja projektu partnerskiego pod nazwą "Polsko-Włoska Podróż Kulinarna" ze szkołą partnerską w Asyżu (Włochy).
  
Dnia 20.10.2013 Wizyta studyjna z Włoch Francji Danii .
   Szkolenia nauczycieli z zakresu gastronomii prowadzone przez wybitnych trenerów z Włoch i Francji 


Patron szkoły

W czerwcu 1996 roku szkoła obchodziła Jubileusz 50-lecia istnienia połączony z IV Zjazdem Absolwentów. W ramach tej uroczystości nastąpiło nadanie szkole imienia Macieja Rataja, działacza ruchu ludowego, marszałka Sejmu RP oraz wręczenie nowego sztandaru.


Dyrekcja

Kadrę kierowniczą stanowią:

  • mgr inż. Artur Bońkowski - dyrektor Zespołu Szkół nr 6 im. M. Rataja
  • mgr Sylwester Chyliński - wicedyrektor ds. organizacji kształcenia
  • mgr inż. Iwona Okseniuk - kierownik ds. kształcenia zawodowego


Osiągnięcia

Uczniowie Technikum nr 4 w Ełku biorą udział w różnych projektach i konkursach. Jednym z ważniejszych konkursów jest udział w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. XIX jego edycja odbyła się 3 kwietnia 2014r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Tematem konkursu były: „Potrawy z ryb słodkowodnych inspirowane przepisami Stanisława Czernieckiego”. Technikum Nr 4 reprezentowały dwie uczennice klasy 2 Tbż Katarzyna Małyszko i Paulina Saciłowska.

Absolwenci

Szkoła prowadzi Złotą Księgę Absolwentów od 1978 do 2014 roku. W roku szkolnym 2013/14 złotym absolwentem została uczennica technikum Marta Malinowska.

Ciekawostki

23 kwietnia 2010 roku w szkole obchodzono uroczystość związaną z odsłonięciem tablicy upamiętniającej aspiranta policji Tadeusza Pietrzaka zamordowanego w 1940 roku w Miednoje oraz posadzeniem Dębu Pamięci w ramach projektu edukacyjnego "Katyń... ocalić od zapomnienia".

Bibliografia

http://zs6.elk.edu.pl/ [25.10.2014]