Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Nidzicy

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Wersja z dnia 11:45, 10 lis 2014 autorstwa Eliza.S (dyskusja) (Struktura)
Skocz do: nawigacja, szukaj
Powiatowy Inspektorat Weterynarii W Nidzicy

Siedziba 13-100 Nidzica ul. Limanowskiego 1
Kierownik Wojciechowski Witold Powiatowy Lekarz Werterynarii Wytrążek Mariola Z-ca Powiatowego Lekarza Werterynarii
Kontakt 89 /625 25 15

Hasło – Powiatowy Inspektorat Weterynarii jest niezespoloną państwową jednostką budżetową podlegającą Warmińsko-Mazurskiemu Wojewódzkiemu Lekarzowi Weterynarii. Terenem działania Inspektoratu jest obszar powiatu nidzickiego, w skład którego wchodzą: Gmina Nidzica , Gmina Janowo, Gmina Janowiec Kościelny, Gmina Kozłowo Powiatowy Inspektorat Weterynarii działa na podstawie:

  1. .ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (tekst jednolity z 2010 roku Nr 112, poz. 744 z późniejszymi zmianami).
  2. .zarządzenia nr 1 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 marca 2010 roku w sprawie organizacji wojewódzkich, powiatowych i granicznych inspektoratów weterynarii (Dz. Urz. MR i RW Nr 3. poz. 3).
  3. .statutu Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Nidzicy nadanego Zarządzeniem Nr 157/2010 Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 21 grudnia 2010 roku.[1]



Zadania

Zadania Powiatowego Lekarza Weterynarii określa ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (tekst jednolity: Dz. U. z 2010 r. Nr 112 poz. 744 z późn. zm.)[2] Do kompetencji Powiatowego Lekarza Weterynarii należy w szczególności:

  1. ) zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, w tym chorób odzwierzęcych,
  2. ) badanie kontrolne zakażeń zwierząt,
  3. ) monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych oraz związanej z nimi oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego i paszach,
  4. ) badanie zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego,
  5. ) przeprowadzanie kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu,
  6. ) sprawowanie nadzoru nad: bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej, wprowadzaniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, obrotem i stosowaniem pasz, dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego i pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz nad transgranicznym przemieszczaniem organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego,zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego, jaj wylęgowych drobiu i produktów akwakultury,stosowaniem pasz leczniczych,przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt,przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt,przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie,utrzymaniem, hodowlą, prowadzeniem ewidencji zwierząt doświadczalnych w jednostkach doświadczalnych, hodowlanych i u dostawców.
  7. ) monitorowaniem substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz paszach,
  8. ) wymianą informacji w ramach weterynaryjnych systemów wymiany informacji,
  9. ) przyjmowaniem informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz paszach od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji, oraz od organów Inspekcji Handlowej o niebezpiecznych produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym produktem żywnościowym lub paszą, a następnie przekazywaniem tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF, o którym mowa w art. 85 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r., Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.)[3]

10) innymi zadaniami nałożonymi przepisami prawa.


Struktura

W skład Powiatowego Inspektoratu w Nidzicy wchodzą:

  1. Zespoły do spraw:
  • zdrowia i ochrony zwierząt,
  • bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych,
  • finansowo –księgowych i administracyjnych.
  1. samodzielne stanowisko do spraw obsługi prawnej,
  2. pracownia badania mięsa na obecność włośni znajdujące się przy Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Nidzicy

Powiatowemu Lekarzowi w Nidzicy podlegają:

  1. zespół do spraw zdrowia i ochrony zwierząt,
  2. zespół do spraw bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów

zwierzęcych,

  1. zespół do spraw finansowo-księgowych i administracyjnych,
  2. samodzielne stanowisko do spraw obsługi prawnej,
  3. pracownia badania mięsa na obecność włośni.


Kierownictwo

...

Delegatury

...

Przypisy


Bibliografia

BIP Powiatowy Inspektorat weterynarii w Nidzicy[10.11.2014]