Breja: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja zweryfikowana]
m (Zastępowanie tekstu - "Kategoria: Etnografia" na "Kategoria:Kultura niematerialna")
 
(Nie pokazano 6 wersji utworzonych przez 2 użytkowników)
Linia 4: Linia 4:
 
  |opis zdjecia          =  
 
  |opis zdjecia          =  
 
  |inne nazwy            =     
 
  |inne nazwy            =     
  |typ potrawy          = Zupa
+
  |typ potrawy          = zupa
  |znaczenie            = Potrawa sylwestrowa
+
  |znaczenie            = potrawa sylwestrowa
 
  |symbol                =
 
  |symbol                =
 
  |commons              =
 
  |commons              =
Linia 12: Linia 12:
 
  |www                  =
 
  |www                  =
 
}}
 
}}
<br/>
+
''' Breja ''' – zupa regionalna; danie spożywane w [[Sylwester|wigilię Nowego Roku]].
 +
<br/><br/>
 +
==Sposób przygotowania==
 +
Breję przygotowywano z grubo mielonej mąki żytniej, wody i soli. Masa musiała być zawiesista i gęsta. Gotową potrawę przelewano do dużej miski, w środku robiono dołek, po czym wlewano do niego tłuszcz ze skwarkami. Wszyscy domownicy jedli breję ze wspólnej miski, popijając zimnym mlekiem. Czasami jako dodatek pojawiała się również kwaśna kapusta. Od 25 grudnia do potrawy dodawane było piwo jałowcowe, które uprzednio poświęcono w kościele.
  
''' Nazwa ''' - zupa regionalna; danie spożywane w [[Sylwester|wigilię Nowego Roku]]. <br/>
+
Jedzenie ze wspólnej miski podkreślało znaczenie rodzinnej wspólnoty. Użycie zboża miało natomiast zapewnić dobry urodzaj w nadchodzącym roku. Kiedy wybiła północ, domownicy wychodzili na zewnątrz i krzyczeli: "Już po brei!". Był to symbol początku kolejnego roku.
 
 
 
 
=== Sposób przygotowania ===
 
Breję przygotowywano  z grubo mielonej mąki żytniej, wody i soli. Masa musiała być zawiesista i gęsta. Gotową potrawę przelewano do dużej miski, w środku robiono dołek, po czym wlewano do niego tłuszcz ze skwarkami. Wszyscy domownicy jedli breję ze wspólnej miski, popijając zimnym mlekiem. Czasami jako dodatek pojawiał się również kwaśna kapusta. Od 25 grudnia do potrawy dodawane było piwo jałowcowe, które uprzednio poświęcono w kościele.
 
Jedzenie ze wspólnej miski podkreślało znaczenie rodzinnej wspólnoty. Użycie zboża miało natomiast zapewnić dobry urodzaj w nadchodzącym roku. Kiedy wybiła północ domownicy wychodzili na zewnątrz i krzyczeli: ''Już po brei!". Był to symbol początku kolejnego roku.
 
 
<br/>
 
<br/>
  
 
+
== Zobacz też ==
 +
*[[Czernina|czernina]]
 +
*[[Muza|muza]]
 
== Bibliografia ==
 
== Bibliografia ==
#Chłosta Jan, ''Doroczne zwyczaje i obrzędy na Warmii'', Olsztyn 2009.
+
Chłosta Jan, ''Doroczne zwyczaje i obrzędy na Warmii'', Olsztyn 2009.<br/>
#Cyfus Edward, ''Moja Warmia'', Dąbrówno 2012.
+
Cyfus Edward, ''Moja Warmia'', Dąbrówno 2012.<br/>
#Hochleitner Janusz, ''Kuchnia świąteczna na Warmii'', [w:] ''Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich'', red. Tomasz Chrzanowski, Olsztyn 2011, s. 132-148.
+
Hochleitner Janusz, ''Kuchnia świąteczna na Warmii'', [w:] ''Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich'', red. Tomasz Chrzanowski, Olsztyn 2011, s. 132-148.<br/>
#Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.
+
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.<br/>
#Szyfer Anna, ''Zwyczaje, obrzędy i wierzenia Mazurów i Warmiaków'', Olsztyn 1968.
+
Szyfer Anna, ''Zwyczaje, obrzędy i wierzenia Mazurów i Warmiaków'', Olsztyn 1968.<br/>
#''Warmiacy i Mazurzy. Życie codzienne ludności wiejskiej w I połowie XIX wieku'', red. Bogumił Kuźniewski, Olsztynek 2002.
+
''Warmiacy i Mazurzy. Życie codzienne ludności wiejskiej w I połowie XIX wieku'', red. Bogumił Kuźniewski, Olsztynek 2002.<br/>
  
<br/>
+
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria:Kultura niematerialna]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]
{{Przypisy}}
 
<references>
 
<br/>
 
== Zobacz też ==
 
*[[Czernina]]
 
*[[Muza]]
 
<br/>
 
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]
 
 
<br/>
 
<br/>

Aktualna wersja na dzień 19:03, 17 mar 2015

Breja

Typ potrawy zupa
Znaczenie potrawa sylwestrowa

Breja – zupa regionalna; danie spożywane w wigilię Nowego Roku.

Sposób przygotowania

Breję przygotowywano z grubo mielonej mąki żytniej, wody i soli. Masa musiała być zawiesista i gęsta. Gotową potrawę przelewano do dużej miski, w środku robiono dołek, po czym wlewano do niego tłuszcz ze skwarkami. Wszyscy domownicy jedli breję ze wspólnej miski, popijając zimnym mlekiem. Czasami jako dodatek pojawiała się również kwaśna kapusta. Od 25 grudnia do potrawy dodawane było piwo jałowcowe, które uprzednio poświęcono w kościele.

Jedzenie ze wspólnej miski podkreślało znaczenie rodzinnej wspólnoty. Użycie zboża miało natomiast zapewnić dobry urodzaj w nadchodzącym roku. Kiedy wybiła północ, domownicy wychodzili na zewnątrz i krzyczeli: "Już po brei!". Był to symbol początku kolejnego roku.

Zobacz też

Bibliografia

Chłosta Jan, Doroczne zwyczaje i obrzędy na Warmii, Olsztyn 2009.
Cyfus Edward, Moja Warmia, Dąbrówno 2012.
Hochleitner Janusz, Kuchnia świąteczna na Warmii, [w:] Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich, red. Tomasz Chrzanowski, Olsztyn 2011, s. 132-148.
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Szyfer Anna, Zwyczaje, obrzędy i wierzenia Mazurów i Warmiaków, Olsztyn 1968.
Warmiacy i Mazurzy. Życie codzienne ludności wiejskiej w I połowie XIX wieku, red. Bogumił Kuźniewski, Olsztynek 2002.