Klaster Mleczarski: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja zweryfikowana] |
(Nie pokazano 5 wersji utworzonych przez jednego użytkownika) | |||
Linia 4: | Linia 4: | ||
|opis_logo = | |opis_logo = | ||
|Przedmiot działalności = mleczarstwo | |Przedmiot działalności = mleczarstwo | ||
− | |Adres = ul. Michała Oczapowskiego 7, 10-719 Olsztyn | + | |Adres = ul. Michała Oczapowskiego 7,<br/> 10-719 Olsztyn |
|E-mail = | |E-mail = | ||
|Telefon = | |Telefon = | ||
|Strona internetowa = | |Strona internetowa = | ||
}} | }} | ||
− | '''Klaster Mleczarski''' | + | '''Klaster Mleczarski''' – inicjatywa sformalizowana 21 września 2007 r. na podstawie zawartego porozumienia o utworzeniu pierwszego w Polsce klastra zrzeszającego organizacje z szeroko pojętego sektora mleczarskiego. Głównym celem Klastra jest promocja [[Warmia|Warmii]] i [[Mazury|Mazur]] jako rozpoznawalnego w Europie i na świecie centrum mleczarstwa kojarzonego z ekologicznym regionem. |
<br/><br/> | <br/><br/> | ||
== Informacje ogólne == | == Informacje ogólne == | ||
− | Na podstawie zawartego | + | Na podstawie porozumienia zawartego 21 września 2007 r. w skład Klastra Mleczarskiego weszli dostawcy mleka, organizacje z branży przetwórstwa mlecznego, instytucje otoczenia biznesu, jednostki naukowo-badawcze, przedsiębiorstwa handlowe, producenci oraz dystrybutorzy pasz i dodatków oraz producenci maszyn i urządzeń. <br/> |
Za cele działalności Klastra uznano: | Za cele działalności Klastra uznano: | ||
− | *produkcję wysokiej jakości | + | *produkcję wysokiej jakości innowacyjnych i ekologicznych produktów mleczarskich |
*pielęgnację tradycyjnych receptur i sposobów produkcji produktów mleczarskich | *pielęgnację tradycyjnych receptur i sposobów produkcji produktów mleczarskich | ||
*wzrost świadomości konsumentów w zakresie jakości produktów, zdrowego odżywiania i ekologicznej żywności | *wzrost świadomości konsumentów w zakresie jakości produktów, zdrowego odżywiania i ekologicznej żywności | ||
*zwiększenie rozpoznawalności produktów z regionu na rynkach zagranicznych oraz wzrost eksportu | *zwiększenie rozpoznawalności produktów z regionu na rynkach zagranicznych oraz wzrost eksportu | ||
*zapewnienie wysokiej jakości surowca do produkcji wyrobów mleczarskich | *zapewnienie wysokiej jakości surowca do produkcji wyrobów mleczarskich | ||
− | |||
== Struktura organizacji == | == Struktura organizacji == | ||
− | Koordynatorem Klastra została Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością | + | Koordynatorem Klastra została Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością będąca jednostką organizacyjną [[Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie|Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie]].<br/> |
== Dane kontaktowe == | == Dane kontaktowe == | ||
− | Klaster Mleczarski | + | Klaster Mleczarski<br> |
− | + | ul. Michała Oczapowskiego 7, 10-719 [[Olsztyn]]<br/> | |
− | ul. Michała Oczapowskiego 7, | ||
− | |||
− | 10-719 [[Olsztyn]]<br/> | ||
== Bibliografia == | == Bibliografia == | ||
− | Płońska A., | + | Płońska A., ''Klastry województwa warmińsko-mazurskiego'', Clustering Learning Environment Model, Luty 2008.<br/> |
[http://ris.warmia.mazury.pl/klastry-wm ris.warmia.mazury.pl] [22.04.2014]<br/> | [http://ris.warmia.mazury.pl/klastry-wm ris.warmia.mazury.pl] [22.04.2014]<br/> | ||
− | + | ||
[[Kategoria:Gospodarka regionalna]] | [[Kategoria:Gospodarka regionalna]] | ||
− | [[Kategoria: | + | [[Kategoria:1990-]] |
[[Kategoria:Klastry]]<br /> | [[Kategoria:Klastry]]<br /> | ||
+ | [[Kategoria: Olsztyn]] |
Aktualna wersja na dzień 10:32, 13 mar 2015
Klaster Mleczarski | |
| |
Przedmiot działalności: | mleczarstwo |
Adres: | ul. Michała Oczapowskiego 7, 10-719 Olsztyn |
E-mail: | |
Telefon: | |
Strona internetowa: |
Klaster Mleczarski – inicjatywa sformalizowana 21 września 2007 r. na podstawie zawartego porozumienia o utworzeniu pierwszego w Polsce klastra zrzeszającego organizacje z szeroko pojętego sektora mleczarskiego. Głównym celem Klastra jest promocja Warmii i Mazur jako rozpoznawalnego w Europie i na świecie centrum mleczarstwa kojarzonego z ekologicznym regionem.
Informacje ogólne
Na podstawie porozumienia zawartego 21 września 2007 r. w skład Klastra Mleczarskiego weszli dostawcy mleka, organizacje z branży przetwórstwa mlecznego, instytucje otoczenia biznesu, jednostki naukowo-badawcze, przedsiębiorstwa handlowe, producenci oraz dystrybutorzy pasz i dodatków oraz producenci maszyn i urządzeń.
Za cele działalności Klastra uznano:
- produkcję wysokiej jakości innowacyjnych i ekologicznych produktów mleczarskich
- pielęgnację tradycyjnych receptur i sposobów produkcji produktów mleczarskich
- wzrost świadomości konsumentów w zakresie jakości produktów, zdrowego odżywiania i ekologicznej żywności
- zwiększenie rozpoznawalności produktów z regionu na rynkach zagranicznych oraz wzrost eksportu
- zapewnienie wysokiej jakości surowca do produkcji wyrobów mleczarskich
Struktura organizacji
Koordynatorem Klastra została Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością będąca jednostką organizacyjną Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Dane kontaktowe
Klaster Mleczarski
ul. Michała Oczapowskiego 7, 10-719 Olsztyn
Bibliografia
Płońska A., Klastry województwa warmińsko-mazurskiego, Clustering Learning Environment Model, Luty 2008.
ris.warmia.mazury.pl [22.04.2014]