Mazurskie mleko myśliwego: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja zweryfikowana]
m (Zastępowanie tekstu - "Kategoria: Etnografia" na "Kategoria:Kultura niematerialna")
 
(Nie pokazano 9 wersji utworzonych przez 3 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
 
{{EWiM Potrawy infobox
 
{{EWiM Potrawy infobox
 
  |Nazwa                = Mazurskie mleko myśliwego   
 
  |Nazwa                = Mazurskie mleko myśliwego   
  |zdjecie              = Pole-obowiązkowe-zdjęcie 
+
  |zdjecie              =  
  |opis zdjecia          = Pole-obowiązkowe
+
  |opis zdjecia          =  
  |inne nazwy            = Masuriche Jägermilch     
+
  |inne nazwy            = masuriche Jägermilch     
  |typ potrawy          =  
+
  |typ potrawy          = napój alkoholowy
 
  |znaczenie            =  
 
  |znaczenie            =  
 
  |symbol                =
 
  |symbol                =
Linia 12: Linia 12:
 
  |www                  =
 
  |www                  =
 
}}
 
}}
<br/>
+
''' Mazurskie mleko myśliwego ''' – lokalny trunek.
 
+
<br/><br/>
''' Nazwa ''' - ...<br/>
 
 
 
 
== Geneza ==  
 
== Geneza ==  
...
+
Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek [[Puszcza Piska|Puszczy Piskiej]]. Autorstwo przypisuje się parze zakochanych, między innymi rodzicom [[lkwim: Ernst Wiechert|Ernsta Wiecherta]].
 
<br/>
 
<br/>
 
 
=== Sposób przygotowania ===
 
=== Sposób przygotowania ===
Mazurskie mleko myśliwego - masuriche Jägermilch, napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek [[Puszcza Piska|Puszczy Piskiej]]. Autorstwo przypisuje się podobno parze zakochanych, między innymi rodzicom [[lkwim: Ernst Wiechert|Ernsta Wiecherta]].
+
Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję, a przede wszystkim moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.  
 
 
Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konstystencję a przede wszystkim swoją moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.  
 
 
<br/>
 
<br/>
 +
== Przepis na szampańskie mleczko myśliwego==
 +
Zgodnie z przepisem podanym w publikacji Małgorzaty Jankowskiej-Buttitty ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'' do sporządzenia mazurskiego mleczka myśliwego potrzebne są 4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru i 4 szklanki lodu pokruszonego.
  
== Znaczenie w kuchni regionalnej ==
+
Śmietanę i cukier należy zmiksować i dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Gotowe mleko myśliwego można podawać w szklanej wazie do ponczu.<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226.</ref>.
...
 
 
<br/>
 
<br/>
 
+
{{Przypisy}}
== Przepis ==
+
<references/>
Szampańskie ''Mleczko myśliwego''<ref>M.K.Jankowska-Buttitta, ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007, s. 226.</ref>
+
== Zobacz też ==
 
+
*[[kawa kozacka]]
4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru, 4 szklanki lodu pokruszonego
+
*[[niedźwiedziówka]]
 
+
*[[nikolaszka nidzicka]]
''Śmietanę i cukier zmiksować. Dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Można podać w szklanej wazie do ponczu".
+
== Bibliografia ==
 +
Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.<br/>
 +
''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.<br/>
 +
''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.<br/>
  
  
<br/>
+
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria:Kultura niematerialna]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]
 
 
== Bibliografia ==
 
#Jankowska-Buttitta Małgorzata K., ''Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur'', Zakroczym 2007.
 
#''Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany'', red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
 
#''Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich'', wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.
 
<br/>
 
{{Przypisy}}
 
<references>
 
<br/>
 
== Zobacz też ==
 
*[[Kawa kozacka]]
 
*[[Niedźwiedziówka]]
 
*[[Nikolaszka nidzicka]]
 
<br/>
 
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Potrawy regionalne]]
 
<br/>
 

Aktualna wersja na dzień 19:03, 17 mar 2015

Mazurskie mleko myśliwego

Inne nazwy masuriche Jägermilch
Typ potrawy napój alkoholowy

Mazurskie mleko myśliwego – lokalny trunek.

Geneza

Napój został prawdopodobnie wymyślony w jednej z leśniczówek Puszczy Piskiej. Autorstwo przypisuje się parze zakochanych, między innymi rodzicom Ernsta Wiecherta.

Sposób przygotowania

Trzy szklanki słodkiej śmietany mieszało się z trzema łyżkami cukru. Stopniowo dodawało się trzy kieliszki araku, dwa kieliszki wina musującego i kawałki lodu. Trunek miał kremową, rozpływającą się w ustach konsystencję, a przede wszystkim moc. Przekonywały się o tym najczęściej kobiety pijające z lubością mleko myśliwego przez słomkę.

Przepis na szampańskie mleczko myśliwego

Zgodnie z przepisem podanym w publikacji Małgorzaty Jankowskiej-Buttitty Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur do sporządzenia mazurskiego mleczka myśliwego potrzebne są 4 szklanki słodkiej śmietanki, 4 szklanki araku, 4 szklanki szampana, 4 łyżki cukru i 4 szklanki lodu pokruszonego.

Śmietanę i cukier należy zmiksować i dodawać stopniowo pozostałe składniki. Wymieszać i napełniać pucharki. Gotowe mleko myśliwego można podawać w szklanej wazie do ponczu.[1].

Przypisy

  1. M.K.Jankowska-Buttitta, Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007, s. 226.

Zobacz też

Bibliografia

Jankowska-Buttitta Małgorzata K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.
Mazury. Słownik stronniczy, ilustrowany, red. Waldemar Mierzwa, Dąbrówno 2008.
Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich, wybór Tadeusz Ostojski, opracowanie Rafał Wolski, Dąbrówno 2006.