Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Giżycku: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
(Delegatury)
Linia 38: Linia 38:
 
== Kierownictwo ==
 
== Kierownictwo ==
 
Powiatowy Lekarz Weterynarii w  Giżycku  lek. weterynarii  Stanisław Piłat
 
Powiatowy Lekarz Weterynarii w  Giżycku  lek. weterynarii  Stanisław Piłat
<br/>
 
 
== Delegatury ==
 
Nie istnieją
 
 
<br/>
 
<br/>
  

Wersja z 14:29, 17 lis 2014

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Giżycku

Siedziba ul. Wilanowska 26 11-500 Giżycko
Kierownik Powiatowy Lekarz Weterynarii w Giżycku lek. weterynarii Stanisław Piłat
Kontakt tel. 87/428 24 96; fax: 87/428 24 96

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Giżycku powiatowy Lekarz Weterynarii jest organem administracji rządowej, kieruje działalnością Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej wchodzącej w skład niezespolonej administracji rządowej, podlega bezpośrednio Warmińsko-Mazurskiemu Wojewódzkiemu Lekarzowi Weterynarii. Jest urzędem, za pomocą którego swoje zadnia wykonuje Powiatowy Lekarz Weterynarii w Giżycku. Podstawy prawne urzędu działania reguluje ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (tekst jednolity: Dz. U. z 2010 r. Nr 112 poz. 744 z późn. zm)[1].

Zadania

Inspekcja realizuje zadania z zakresu ochrony zdrowia zwierząt oraz bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego w celu zapewnienia ochrony zdrowia publicznego. Inspektorat zapewnia obsługę realizacji zadań Powiatowego Lekarza wynikających z ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej. Inspekcja wykonuje swoje zadania w szczególności przez:

  1. zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, w tym chorób odzwierzęcych,
  2. badanie kontrolne zakażeń zwierząt,
  3. monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych oraz związanej z nimi oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego i paszach,
  4. badanie zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego,
  5. przeprowadzanie kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu,
  6. sprawowanie nadzoru nad: bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej, wprowadzaniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, obrotem i stosowaniem pasz, dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego i pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz nad transgranicznym przemieszczaniem organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego,zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego, jaj wylęgowych drobiu i produktów akwakultury,stosowaniem pasz leczniczych,przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt,przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt,przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie,utrzymaniem, hodowlą, prowadzeniem ewidencji zwierząt doświadczalnych w jednostkach doświadczalnych, hodowlanych i u dostawców.
  7. monitorowaniem substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz paszach,
  8. wymianą informacji w ramach weterynaryjnych systemów wymiany informacji,
  9. przyjmowaniem informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz paszach od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji, oraz od organów Inspekcji Handlowej o niebezpiecznych produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym produktem żywnościowym lub paszą, a następnie przekazywaniem tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF, o którym mowa w art. 85 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r., Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.)[2]
  10. innymi zadaniami nałożonymi przepisami prawa.



Struktura

Na czele Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Giżycku stoi Powiatowy Lekarz Weterynarii, podległe mu są:

  1. Z-ca Powiatowego Lekarza Weterynarii
  2. Zespół ds. zdrowia i ochrony zdrowia zwierząt
  3. Zespół ds. bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych
  4. Zespół ds. finansowo-księgowych i administracji
  5. Samodzielne stanowisko ds. obsługi prawnej


Kierownictwo

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Giżycku lek. weterynarii Stanisław Piłat

Przypisy


Bibliografia

PIW Giżycko[13.11.2014]