Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Szczytnie

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Szczytnie

Siedziba 12-100 Szczytno, ul. Korczaka 1
Kierownik Powiatowy Lekarz Weterynarii dr n. wet.Jerzy Ryszard Piekarz
Kontakt tel.89/ 624 21 76, tel.89/ 624 16 05, email:piw@szczytno.piw.gov.pl


Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Szczytnie jest jednostką budżetową terenowej administracji rządowej (art. 11 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych) [1]. Działa na podstawie Regulaminu Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Szczytnie[2], oraz powszechnie obowiązujących przepisów prawa, a w szczególności:

  1. Ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej[3];
  2. Ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o wojewodzie i administracji rządowej w województwie[4];
  3. Zarządzenia Nr 1 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie organizacji wojewódzkich, powiatowych i granicznych inspektoratów weterynarii[5].

Terenem działania Powiatowego Inspektoratu jest obszar Powiatu Szczycieńskiego w skład którego wchodzą: miasta: Szczytno i Pasym, gminy: Dźwierzuty, Jedwabno, Pasym, Rozogi, Szczytno, Świętajno i Wielbark. Siedzibą Powiatowego Inspektoratu jest miasto Szczytno.

Zadania

Inspektorat zapewnia realizację zadań Powiatowego Lekarza Weterynarii określonych w ustawie o Inspekcji Weterynaryjnej[6] oraz w przepisach odrębnych. Inspekcja wykonuje swoje zadania w szczególności przez:

  1. Zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, w tym chorób odzwierzęcych,
  2. Badanie kontrolne zakażeń zwierząt,
  3. Monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych oraz związanej z nimi oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego i paszach,
  4. Badanie zwierząt rzeźnych oraz produktów pochodzenia zwierzęcego,
  5. Przeprowadzanie kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów w rozumieniu przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu,
  6. Sprawowanie nadzoru nad: bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi przy ich produkcji, umieszczaniu na rynku oraz sprzedaży bezpośredniej, wprowadzaniem na rynek zwierząt i ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, obrotem i stosowaniem pasz, dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego i pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz nad transgranicznym przemieszczaniem organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego,zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału biologicznego, jaj wylęgowych drobiu i produktów akwakultury,stosowaniem pasz leczniczych,przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt,przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt,przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta gospodarskie,utrzymaniem, hodowlą, prowadzeniem ewidencji zwierząt doświadczalnych w jednostkach doświadczalnych, hodowlanych i u dostawców,
  7. Monitorowaniem substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz paszach,
  8. Wymianą informacji w ramach weterynaryjnych systemów wymiany informacji,
  9. przyjmowaniem informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz paszach od organów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, w zakresie kompetencji tych inspekcji, oraz od organów Inspekcji Handlowej o niebezpiecznych produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym produktem żywnościowym lub paszą, a następnie przekazywaniem tych informacji do kierującego siecią systemu RASFF, o którym mowa w art. 85 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,[7]
  10. innymi zadaniami nałożonymi przepisami prawa.

Struktura

Powiatowemu Lekarzowi w Szczytnie podlegają:

  1. Zespół do spraw zdrowia i ochrony zwierząt;
  2. Zespół do spraw bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych;
  3. Zespół do spraw finansowo-księgowych;
  4. Zespół do spraw administracyjnych;
  5. Samodzielne stanowisko do spraw obsługi prawnej;
  6. Pracownia badania mięsa na obecność włośni[6].


Kierownictwo

...

Przypisy

  1. Ustawa o finansach publicznych[03.12.2014]
  2. Regulamin Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Szczytnie[05.12.2014]
  3. Ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej[03.12.2014]
  4. Ustawa o wojewodzie i administracji rządowej w województwie[02.12.2014]
  5. Zarządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi[02.12.2014]
  6. 6,0 6,1 Ustawa o Inspekcji Weterynaryjnej[02.12.2014] Błąd rozszerzenia cite: Nieprawidłowy znacznik <ref>; nazwę „test6” zdefiniowano więcej niż raz z różną zawartością
  7. Ustawa o Bezpieczeństwie żywności i żywienia [02.12.2014]

Bibliografia

...