Klaster Browarów Regionalnych: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja zweryfikowana] |
(→Informacje ogólne) |
(→Bibliografia) |
||
(Nie pokazano 6 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 12: | Linia 12: | ||
<br/><br/> | <br/><br/> | ||
== Informacje ogólne == | == Informacje ogólne == | ||
− | Porozumienie na rzecz utworzenia i rozwoju Klastra Browarów Regionalnych zostało podpisane w czerwcu 2007 r. Klaster ten jest specyficzną inicjatywą, ponieważ zasięgiem obejmuje teren prawie całej Polski. Główny inicjator Klastra – Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich jest instytucją zrzeszającą małe, lokalne browary z całego kraju. Zaplecze naukowe Klastra stanowią: [[Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie]], Uniwersytet Jagielloński oraz [[Zespół Szkół Ekonomicznych w Olsztynie]]. Głównym celem działalności Klastra jest poprawa konkurencyjności małych i średnich browarów poprzez wzrost poziomu innowacyjności | + | Porozumienie na rzecz utworzenia i rozwoju Klastra Browarów Regionalnych zostało podpisane w czerwcu 2007 r. Klaster ten jest specyficzną inicjatywą, ponieważ zasięgiem obejmuje teren prawie całej Polski. Główny inicjator Klastra – Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich jest instytucją zrzeszającą małe, lokalne browary z całego kraju. Zaplecze naukowe Klastra stanowią: [[Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie]], Uniwersytet Jagielloński oraz [[Zespół Szkół Ekonomicznych w Olsztynie]]. Głównym celem działalności Klastra jest poprawa konkurencyjności małych i średnich browarów poprzez wzrost poziomu innowacyjności przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych metod wytwarzania piwa. Wśród działań determinujących osiągnięcie założonego celu wymienia się: przeprowadzenie szkoleń z zakresu zarządzania, marketingu czy też kompleksowych badań rynkowych, a także promocję produktów wytwarzanych przez członków Klastra.<br/> |
== Struktura organizacji == | == Struktura organizacji == | ||
− | Koordynatorem Klastra Browarów Regionalnych została [[Warmińsko-Mazurska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.]]. Uczestnikami | + | Koordynatorem Klastra Browarów Regionalnych została [[Warmińsko-Mazurska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.]]. Uczestnikami Klastra oprócz lokalnych browarów oraz jednostek stanowiących zaplecze naukowo-badawcze są także firmy z branż pokrewnych, jak na przykład producenci szkła, barwników i środków czyszczących. <br/> |
== Dane kontaktowe == | == Dane kontaktowe == | ||
Linia 27: | Linia 27: | ||
Płońska A., ''Klastry w województwie warmińsko-mazurskim'', Clustering Learning Environment Model, Luty 2008. | Płońska A., ''Klastry w województwie warmińsko-mazurskim'', Clustering Learning Environment Model, Luty 2008. | ||
[[Kategoria:Gospodarka]] | [[Kategoria:Gospodarka]] | ||
− | [[Kategoria: | + | |
− | [[Kategoria: | + | [[Kategoria:Klastry]] |
− | [[Kategoria: | + | [[Kategoria:Przemysł]] |
+ | [[Kategoria:Olsztyn]] | ||
+ | [[Kategoria:1990-]] |
Aktualna wersja na dzień 22:51, 17 mar 2015
Klaster Browarów Regionalnych | |
| |
Koordynator klastra: Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich | |
Przedmiot działalności: | browarnictwo |
Adres: | ul. gen. Władysława Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn |
E-mail: | info@browaryregionalne.pl |
Telefon: | (89) 535 41 37 |
Strona internetowa: | browaryregionalne.pl |
Klaster Browarów Regionalnych – inicjatywa klastrowa w branży spożywczej województwa warmińsko-mazurskiego. Obejmuje swoim zasięgiem teren prawie całej Polski.
Informacje ogólne
Porozumienie na rzecz utworzenia i rozwoju Klastra Browarów Regionalnych zostało podpisane w czerwcu 2007 r. Klaster ten jest specyficzną inicjatywą, ponieważ zasięgiem obejmuje teren prawie całej Polski. Główny inicjator Klastra – Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich jest instytucją zrzeszającą małe, lokalne browary z całego kraju. Zaplecze naukowe Klastra stanowią: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Uniwersytet Jagielloński oraz Zespół Szkół Ekonomicznych w Olsztynie. Głównym celem działalności Klastra jest poprawa konkurencyjności małych i średnich browarów poprzez wzrost poziomu innowacyjności przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych metod wytwarzania piwa. Wśród działań determinujących osiągnięcie założonego celu wymienia się: przeprowadzenie szkoleń z zakresu zarządzania, marketingu czy też kompleksowych badań rynkowych, a także promocję produktów wytwarzanych przez członków Klastra.
Struktura organizacji
Koordynatorem Klastra Browarów Regionalnych została Warmińsko-Mazurska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.. Uczestnikami Klastra oprócz lokalnych browarów oraz jednostek stanowiących zaplecze naukowo-badawcze są także firmy z branż pokrewnych, jak na przykład producenci szkła, barwników i środków czyszczących.
Dane kontaktowe
Klaster Browarów Regionalnych
ul. gen. Władysława Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn
tel.: (89) 535 41 37<br?>
e-mail: info@browaryregionalne.pl
strona internetowa: browaryregionalne.pl
Bibliografia
Klaster Browarów Regionalnych [22.04.2014]
Płońska A., Klastry w województwie warmińsko-mazurskim, Clustering Learning Environment Model, Luty 2008.