Klaster Browarów Regionalnych: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
(Struktura organizacji)
Linia 14: Linia 14:
 
Porozumienie na rzecz utworzenia i rozwoju Klastra Browarów Regionalnych zostało podpisane w czerwcu 2007 r. Klaster ten jest specyficzną inicjatywą, ponieważ zasięgiem obejmuje teren prawie całej Polski. Główny inicjator klastra – Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich jest instytucją zrzeszającą małe, lokalne browary z całego kraju. Zaplecze naukowe klastra stanowią: [[Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie]], Uniwersytet Jagielloński oraz [[Zespół Szkół Ekonomicznych w Olsztynie]]. Głównym celem działalności klastra jest poprawa konkurencyjności małych i średnich browarów poprzez wzrost poziomu innowacyjności, przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych metod wytwarzania piwa. Wśród działań determinujących osiągnięcie założonego celu wymienia się: przeprowadzenie szkoleń z zakresu zarządzania, marketingu czy też kompleksowych badań rynkowych, a także promocja produktów wytwarzanych przez członków klastra.<br/>
 
Porozumienie na rzecz utworzenia i rozwoju Klastra Browarów Regionalnych zostało podpisane w czerwcu 2007 r. Klaster ten jest specyficzną inicjatywą, ponieważ zasięgiem obejmuje teren prawie całej Polski. Główny inicjator klastra – Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich jest instytucją zrzeszającą małe, lokalne browary z całego kraju. Zaplecze naukowe klastra stanowią: [[Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie]], Uniwersytet Jagielloński oraz [[Zespół Szkół Ekonomicznych w Olsztynie]]. Głównym celem działalności klastra jest poprawa konkurencyjności małych i średnich browarów poprzez wzrost poziomu innowacyjności, przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych metod wytwarzania piwa. Wśród działań determinujących osiągnięcie założonego celu wymienia się: przeprowadzenie szkoleń z zakresu zarządzania, marketingu czy też kompleksowych badań rynkowych, a także promocja produktów wytwarzanych przez członków klastra.<br/>
 
== Struktura organizacji ==
 
== Struktura organizacji ==
Koordynatorem Klastra Browarów Regionalnych została [[Warmińsko-Mazurska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.]]. Uczestnikami klastra, oprócz lokalnych browarów oraz jednostek stanowiących zaplecze naukowo-badawcze, są także firmy z branż pokrewnych, jak na przykład producenci szkła, barwników, środków czyszczących. <br/>
+
Koordynatorem Klastra Browarów Regionalnych została [[Warmińsko-Mazurska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.]]. Uczestnikami klastra oprócz lokalnych browarów oraz jednostek stanowiących zaplecze naukowo-badawcze są także firmy z branż pokrewnych, jak na przykład producenci szkła, barwników, środków czyszczących. <br/>
 +
 
 
== Dane kontaktowe ==
 
== Dane kontaktowe ==
 
Klaster Browarów Regionalnych<br>
 
Klaster Browarów Regionalnych<br>

Wersja z 11:21, 8 lip 2014

Klaster Browarów Regionalnych

Browary regionalne.jpeg
Koordynator klastra: Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich
Przedmiot działalności: browarnictwo
Adres: ul. gen. Władysława Sikorskiego 2,
10-057 Olsztyn
E-mail: info@browaryregionalne.pl
Telefon: (89) 535 41 37
Strona internetowa: browaryregionalne.pl

Klaster Browarów Regionalnych – inicjatywa klastrowa w branży spożywczej województwa warmińsko-mazurskiego. Obejmuje swoim zasięgiem teren prawie całej Polski.

Informacje ogólne

Porozumienie na rzecz utworzenia i rozwoju Klastra Browarów Regionalnych zostało podpisane w czerwcu 2007 r. Klaster ten jest specyficzną inicjatywą, ponieważ zasięgiem obejmuje teren prawie całej Polski. Główny inicjator klastra – Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich jest instytucją zrzeszającą małe, lokalne browary z całego kraju. Zaplecze naukowe klastra stanowią: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Uniwersytet Jagielloński oraz Zespół Szkół Ekonomicznych w Olsztynie. Głównym celem działalności klastra jest poprawa konkurencyjności małych i średnich browarów poprzez wzrost poziomu innowacyjności, przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych metod wytwarzania piwa. Wśród działań determinujących osiągnięcie założonego celu wymienia się: przeprowadzenie szkoleń z zakresu zarządzania, marketingu czy też kompleksowych badań rynkowych, a także promocja produktów wytwarzanych przez członków klastra.

Struktura organizacji

Koordynatorem Klastra Browarów Regionalnych została Warmińsko-Mazurska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.. Uczestnikami klastra oprócz lokalnych browarów oraz jednostek stanowiących zaplecze naukowo-badawcze są także firmy z branż pokrewnych, jak na przykład producenci szkła, barwników, środków czyszczących.

Dane kontaktowe

Klaster Browarów Regionalnych
ul. gen. Władysława Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn
tel.: (89) 535 41 37<br?> e-mail: info@browaryregionalne.pl
strona internetowa: browaryregionalne.pl

Bibliografia

Klaster Browarów Regionalnych [22.04.2014]
Płońska A., Klastry w województwie warmińsko-mazurskim, Clustering Learning Environment Model, Luty 2008.