Klaster Browarów Regionalnych: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
(→Struktura organizacji) |
|||
Linia 14: | Linia 14: | ||
Porozumienie na rzecz utworzenia i rozwoju Klastra Browarów Regionalnych zostało podpisane w czerwcu 2007 r. Klaster ten jest specyficzną inicjatywą, ponieważ zasięgiem obejmuje teren prawie całej Polski. Główny inicjator klastra – Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich jest instytucją zrzeszającą małe, lokalne browary z całego kraju. Zaplecze naukowe klastra stanowią: [[Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie]], Uniwersytet Jagielloński oraz [[Zespół Szkół Ekonomicznych w Olsztynie]]. Głównym celem działalności klastra jest poprawa konkurencyjności małych i średnich browarów poprzez wzrost poziomu innowacyjności, przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych metod wytwarzania piwa. Wśród działań determinujących osiągnięcie założonego celu wymienia się: przeprowadzenie szkoleń z zakresu zarządzania, marketingu czy też kompleksowych badań rynkowych, a także promocja produktów wytwarzanych przez członków klastra.<br/> | Porozumienie na rzecz utworzenia i rozwoju Klastra Browarów Regionalnych zostało podpisane w czerwcu 2007 r. Klaster ten jest specyficzną inicjatywą, ponieważ zasięgiem obejmuje teren prawie całej Polski. Główny inicjator klastra – Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich jest instytucją zrzeszającą małe, lokalne browary z całego kraju. Zaplecze naukowe klastra stanowią: [[Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie]], Uniwersytet Jagielloński oraz [[Zespół Szkół Ekonomicznych w Olsztynie]]. Głównym celem działalności klastra jest poprawa konkurencyjności małych i średnich browarów poprzez wzrost poziomu innowacyjności, przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych metod wytwarzania piwa. Wśród działań determinujących osiągnięcie założonego celu wymienia się: przeprowadzenie szkoleń z zakresu zarządzania, marketingu czy też kompleksowych badań rynkowych, a także promocja produktów wytwarzanych przez członków klastra.<br/> | ||
== Struktura organizacji == | == Struktura organizacji == | ||
− | Koordynatorem Klastra Browarów Regionalnych została [[Warmińsko-Mazurska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.]]. Uczestnikami klastra | + | Koordynatorem Klastra Browarów Regionalnych została [[Warmińsko-Mazurska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.]]. Uczestnikami klastra oprócz lokalnych browarów oraz jednostek stanowiących zaplecze naukowo-badawcze są także firmy z branż pokrewnych, jak na przykład producenci szkła, barwników, środków czyszczących. <br/> |
+ | |||
== Dane kontaktowe == | == Dane kontaktowe == | ||
Klaster Browarów Regionalnych<br> | Klaster Browarów Regionalnych<br> |
Wersja z 11:21, 8 lip 2014
Klaster Browarów Regionalnych | |
| |
Koordynator klastra: Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich | |
Przedmiot działalności: | browarnictwo |
Adres: | ul. gen. Władysława Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn |
E-mail: | info@browaryregionalne.pl |
Telefon: | (89) 535 41 37 |
Strona internetowa: | browaryregionalne.pl |
Klaster Browarów Regionalnych – inicjatywa klastrowa w branży spożywczej województwa warmińsko-mazurskiego. Obejmuje swoim zasięgiem teren prawie całej Polski.
Informacje ogólne
Porozumienie na rzecz utworzenia i rozwoju Klastra Browarów Regionalnych zostało podpisane w czerwcu 2007 r. Klaster ten jest specyficzną inicjatywą, ponieważ zasięgiem obejmuje teren prawie całej Polski. Główny inicjator klastra – Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich jest instytucją zrzeszającą małe, lokalne browary z całego kraju. Zaplecze naukowe klastra stanowią: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Uniwersytet Jagielloński oraz Zespół Szkół Ekonomicznych w Olsztynie. Głównym celem działalności klastra jest poprawa konkurencyjności małych i średnich browarów poprzez wzrost poziomu innowacyjności, przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych metod wytwarzania piwa. Wśród działań determinujących osiągnięcie założonego celu wymienia się: przeprowadzenie szkoleń z zakresu zarządzania, marketingu czy też kompleksowych badań rynkowych, a także promocja produktów wytwarzanych przez członków klastra.
Struktura organizacji
Koordynatorem Klastra Browarów Regionalnych została Warmińsko-Mazurska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.. Uczestnikami klastra oprócz lokalnych browarów oraz jednostek stanowiących zaplecze naukowo-badawcze są także firmy z branż pokrewnych, jak na przykład producenci szkła, barwników, środków czyszczących.
Dane kontaktowe
Klaster Browarów Regionalnych
ul. gen. Władysława Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn
tel.: (89) 535 41 37<br?>
e-mail: info@browaryregionalne.pl
strona internetowa: browaryregionalne.pl
Bibliografia
Klaster Browarów Regionalnych [22.04.2014]
Płońska A., Klastry w województwie warmińsko-mazurskim, Clustering Learning Environment Model, Luty 2008.