Klaster Browarów Regionalnych: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
(→Struktura organizacji) |
(→Informacje ogólne) |
||
Linia 12: | Linia 12: | ||
<br/><br/> | <br/><br/> | ||
== Informacje ogólne == | == Informacje ogólne == | ||
− | Porozumienie na rzecz utworzenia i rozwoju Klastra Browarów Regionalnych zostało podpisane w czerwcu 2007 r. Klaster ten jest specyficzną inicjatywą, ponieważ zasięgiem obejmuje teren prawie całej Polski. Główny inicjator Klastra – Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich jest instytucją zrzeszającą małe, lokalne browary z całego kraju. Zaplecze naukowe Klastra stanowią: [[Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie]], Uniwersytet Jagielloński oraz [[Zespół Szkół Ekonomicznych w Olsztynie]]. Głównym celem działalności Klastra jest poprawa konkurencyjności małych i średnich browarów poprzez wzrost poziomu innowacyjności | + | Porozumienie na rzecz utworzenia i rozwoju Klastra Browarów Regionalnych zostało podpisane w czerwcu 2007 r. Klaster ten jest specyficzną inicjatywą, ponieważ zasięgiem obejmuje teren prawie całej Polski. Główny inicjator Klastra – Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich jest instytucją zrzeszającą małe, lokalne browary z całego kraju. Zaplecze naukowe Klastra stanowią: [[Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie]], Uniwersytet Jagielloński oraz [[Zespół Szkół Ekonomicznych w Olsztynie]]. Głównym celem działalności Klastra jest poprawa konkurencyjności małych i średnich browarów poprzez wzrost poziomu innowacyjności przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych metod wytwarzania piwa. Wśród działań determinujących osiągnięcie założonego celu wymienia się: przeprowadzenie szkoleń z zakresu zarządzania, marketingu czy też kompleksowych badań rynkowych, a także promocję produktów wytwarzanych przez członków Klastra.<br/> |
== Struktura organizacji == | == Struktura organizacji == |
Wersja z 11:41, 22 lip 2014
Klaster Browarów Regionalnych | |
| |
Koordynator klastra: Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich | |
Przedmiot działalności: | browarnictwo |
Adres: | ul. gen. Władysława Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn |
E-mail: | info@browaryregionalne.pl |
Telefon: | (89) 535 41 37 |
Strona internetowa: | browaryregionalne.pl |
Klaster Browarów Regionalnych – inicjatywa klastrowa w branży spożywczej województwa warmińsko-mazurskiego. Obejmuje swoim zasięgiem teren prawie całej Polski.
Informacje ogólne
Porozumienie na rzecz utworzenia i rozwoju Klastra Browarów Regionalnych zostało podpisane w czerwcu 2007 r. Klaster ten jest specyficzną inicjatywą, ponieważ zasięgiem obejmuje teren prawie całej Polski. Główny inicjator Klastra – Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich jest instytucją zrzeszającą małe, lokalne browary z całego kraju. Zaplecze naukowe Klastra stanowią: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Uniwersytet Jagielloński oraz Zespół Szkół Ekonomicznych w Olsztynie. Głównym celem działalności Klastra jest poprawa konkurencyjności małych i średnich browarów poprzez wzrost poziomu innowacyjności przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych metod wytwarzania piwa. Wśród działań determinujących osiągnięcie założonego celu wymienia się: przeprowadzenie szkoleń z zakresu zarządzania, marketingu czy też kompleksowych badań rynkowych, a także promocję produktów wytwarzanych przez członków Klastra.
Struktura organizacji
Koordynatorem Klastra Browarów Regionalnych została Warmińsko-Mazurska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.. Uczestnikami Klastra oprócz lokalnych browarów oraz jednostek stanowiących zaplecze naukowo-badawcze są także firmy z branż pokrewnych, jak na przykład producenci szkła, barwników i środków czyszczących.
Dane kontaktowe
Klaster Browarów Regionalnych
ul. gen. Władysława Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn
tel.: (89) 535 41 37<br?>
e-mail: info@browaryregionalne.pl
strona internetowa: browaryregionalne.pl
Bibliografia
Klaster Browarów Regionalnych [22.04.2014]
Płońska A., Klastry w województwie warmińsko-mazurskim, Clustering Learning Environment Model, Luty 2008.