Eksport towarów rolno-spożywczych: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja nieprzejrzana]
Linia 6: Linia 6:
 
Przemysł spożywczy w regionie posiada wysoki udział w produkcji sprzedanej przemysłu ogółem, duży poziom zatrudnienia oraz wysoki poziom dostępności do surowca (rolnictwo). Największe znaczenie w tej sekcji ma produkcja artykułów żywnościowych i napojów. Jej wartość stanowi około 1/3 wartości produkcji sprzedanej. Region ma pozycję dominującą w skali kraju w zakresie produkcji mięsa drobiowego (przede wszystkim indyczego), wołowego i wieprzowego, wędlin, masła, piwa. Istotną pozycję w wolumenie produkcji spożywczej w warmińsko-mazurskim zajmują soki owocowe i warzywne, mrożonki, kasze, mąki, przetwory i galanteria mleczna, miód, ryby (wędzone i konserwy). Przetwórstwo spożywcze oparte jest przede wszystkim na surowcach lokalnych wysokiej jakości. Przedsiębiorstwa z przemysłu spożywczego współpracują z jednostkami badawczo-rozwojowymi zlokalizowanymi w regionie (głównie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski), co przekłada się we wdrażaniu wynalazków przede wszystkim w takich dziedzinach, jak mleczarstwo (nowe technologie serów dojrzewających, twarogów, śmietanki, kazeiny), przemysł mięsny, przetwórstwo owocowo-warzywne.  
 
Przemysł spożywczy w regionie posiada wysoki udział w produkcji sprzedanej przemysłu ogółem, duży poziom zatrudnienia oraz wysoki poziom dostępności do surowca (rolnictwo). Największe znaczenie w tej sekcji ma produkcja artykułów żywnościowych i napojów. Jej wartość stanowi około 1/3 wartości produkcji sprzedanej. Region ma pozycję dominującą w skali kraju w zakresie produkcji mięsa drobiowego (przede wszystkim indyczego), wołowego i wieprzowego, wędlin, masła, piwa. Istotną pozycję w wolumenie produkcji spożywczej w warmińsko-mazurskim zajmują soki owocowe i warzywne, mrożonki, kasze, mąki, przetwory i galanteria mleczna, miód, ryby (wędzone i konserwy). Przetwórstwo spożywcze oparte jest przede wszystkim na surowcach lokalnych wysokiej jakości. Przedsiębiorstwa z przemysłu spożywczego współpracują z jednostkami badawczo-rozwojowymi zlokalizowanymi w regionie (głównie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski), co przekłada się we wdrażaniu wynalazków przede wszystkim w takich dziedzinach, jak mleczarstwo (nowe technologie serów dojrzewających, twarogów, śmietanki, kazeiny), przemysł mięsny, przetwórstwo owocowo-warzywne.  
  
Przedsiębiorstwa eksportowe:
+
 
 +
[[Przedsiębiorstwa eksportowe]]:
  
 
1. Indykpol S.A. ([[Olsztyn]])
 
1. Indykpol S.A. ([[Olsztyn]])

Wersja z 18:31, 8 gru 2013

Handel_do_definicji – ...

Ogólna charakterystyka

przemysł spożywczy

Znaczenie dla regionu

Przemysł spożywczy w regionie posiada wysoki udział w produkcji sprzedanej przemysłu ogółem, duży poziom zatrudnienia oraz wysoki poziom dostępności do surowca (rolnictwo). Największe znaczenie w tej sekcji ma produkcja artykułów żywnościowych i napojów. Jej wartość stanowi około 1/3 wartości produkcji sprzedanej. Region ma pozycję dominującą w skali kraju w zakresie produkcji mięsa drobiowego (przede wszystkim indyczego), wołowego i wieprzowego, wędlin, masła, piwa. Istotną pozycję w wolumenie produkcji spożywczej w warmińsko-mazurskim zajmują soki owocowe i warzywne, mrożonki, kasze, mąki, przetwory i galanteria mleczna, miód, ryby (wędzone i konserwy). Przetwórstwo spożywcze oparte jest przede wszystkim na surowcach lokalnych wysokiej jakości. Przedsiębiorstwa z przemysłu spożywczego współpracują z jednostkami badawczo-rozwojowymi zlokalizowanymi w regionie (głównie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski), co przekłada się we wdrażaniu wynalazków przede wszystkim w takich dziedzinach, jak mleczarstwo (nowe technologie serów dojrzewających, twarogów, śmietanki, kazeiny), przemysł mięsny, przetwórstwo owocowo-warzywne.


Przedsiębiorstwa eksportowe:

1. Indykpol S.A. (Olsztyn) Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Słowacja, Litwa

2. LACTIMA Sp. z o.o. (Morąg) Europa Środkowa i Wschodnia, Bliski i Daleki Wschód

3. MAJONEZY SPPH (Kętrzyn) USA, Kanada

4. MAZURSKIE MIODY ZPH Karolina Bogdan Piasecki (Tomaszkowo) kraje Unii Europejskiej

5. OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o. (Olsztynek) kraje Unii Europejskiej

6. Pol-Foods Sp. z o.o. (Ełk) kraje Unii Europejskiej, Kraje Nadbałtyckie, Kaliningrad, Ukraina, RPA

7. PPHU „Rolmax” Sp. z o.o. (Susz) kraje Unii Europejskiej

8. Przetwórnia Owoców i Warzyw Robert Kowalkowski ([[[Lubawa]]) kraje Unii Europejskiej

9. P.W. DORYB Piotr Basiewicz (Ełk) Niemcy, Dania, Holandia, Austria, Francja, Litwa, Łotwa, Estonia

10. Tahami Fish Sp. z o.o. (Olsztyn) Niemcy, Francja, Holandia, Dania, Szwajcaria, Austria, Węgry, Rumunia, Finlandia, Kanada, USA, Litwa

11. Tymbark-MWS Sp. z o.o. S.K.A. (Olsztynek) Europa, USA, Kanada, Bliski i Daleki Wschód

12. Zakłady cukiernicze JUTRZENKA – Dobre Miasto Sp. z o.o. (Dobre Miasto) Niemcy, Kanada, Arabia Saudyjska, Węgry, Francja



Bibliografia

Możliwości eksportowe województwa warmińsko-mazurskiego – Katalog eksportowy 2009, 2010, 2011, 2012, Warmińsko-Mazurska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. w Olsztynie.