Eksport towarów rolno-spożywczych: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
Linia 6: | Linia 6: | ||
Przemysł spożywczy w regionie posiada wysoki udział w produkcji sprzedanej przemysłu ogółem, duży poziom zatrudnienia oraz wysoki poziom dostępności do surowca (rolnictwo). Największe znaczenie w tej sekcji ma produkcja artykułów żywnościowych i napojów. Jej wartość stanowi około 1/3 wartości produkcji sprzedanej. Region ma pozycję dominującą w skali kraju w zakresie produkcji mięsa drobiowego (przede wszystkim indyczego), wołowego i wieprzowego, wędlin, masła, piwa. Istotną pozycję w wolumenie produkcji spożywczej w warmińsko-mazurskim zajmują soki owocowe i warzywne, mrożonki, kasze, mąki, przetwory i galanteria mleczna, miód, ryby (wędzone i konserwy). Przetwórstwo spożywcze oparte jest przede wszystkim na surowcach lokalnych wysokiej jakości. Przedsiębiorstwa z przemysłu spożywczego współpracują z jednostkami badawczo-rozwojowymi zlokalizowanymi w regionie (głównie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski), co przekłada się we wdrażaniu wynalazków przede wszystkim w takich dziedzinach, jak mleczarstwo (nowe technologie serów dojrzewających, twarogów, śmietanki, kazeiny), przemysł mięsny, przetwórstwo owocowo-warzywne. | Przemysł spożywczy w regionie posiada wysoki udział w produkcji sprzedanej przemysłu ogółem, duży poziom zatrudnienia oraz wysoki poziom dostępności do surowca (rolnictwo). Największe znaczenie w tej sekcji ma produkcja artykułów żywnościowych i napojów. Jej wartość stanowi około 1/3 wartości produkcji sprzedanej. Region ma pozycję dominującą w skali kraju w zakresie produkcji mięsa drobiowego (przede wszystkim indyczego), wołowego i wieprzowego, wędlin, masła, piwa. Istotną pozycję w wolumenie produkcji spożywczej w warmińsko-mazurskim zajmują soki owocowe i warzywne, mrożonki, kasze, mąki, przetwory i galanteria mleczna, miód, ryby (wędzone i konserwy). Przetwórstwo spożywcze oparte jest przede wszystkim na surowcach lokalnych wysokiej jakości. Przedsiębiorstwa z przemysłu spożywczego współpracują z jednostkami badawczo-rozwojowymi zlokalizowanymi w regionie (głównie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski), co przekłada się we wdrażaniu wynalazków przede wszystkim w takich dziedzinach, jak mleczarstwo (nowe technologie serów dojrzewających, twarogów, śmietanki, kazeiny), przemysł mięsny, przetwórstwo owocowo-warzywne. | ||
− | Przedsiębiorstwa eksportowe: | + | |
+ | [[Przedsiębiorstwa eksportowe]]: | ||
1. Indykpol S.A. ([[Olsztyn]]) | 1. Indykpol S.A. ([[Olsztyn]]) |
Wersja z 18:31, 8 gru 2013
Handel_do_definicji – ...
Ogólna charakterystyka
Znaczenie dla regionu
Przemysł spożywczy w regionie posiada wysoki udział w produkcji sprzedanej przemysłu ogółem, duży poziom zatrudnienia oraz wysoki poziom dostępności do surowca (rolnictwo). Największe znaczenie w tej sekcji ma produkcja artykułów żywnościowych i napojów. Jej wartość stanowi około 1/3 wartości produkcji sprzedanej. Region ma pozycję dominującą w skali kraju w zakresie produkcji mięsa drobiowego (przede wszystkim indyczego), wołowego i wieprzowego, wędlin, masła, piwa. Istotną pozycję w wolumenie produkcji spożywczej w warmińsko-mazurskim zajmują soki owocowe i warzywne, mrożonki, kasze, mąki, przetwory i galanteria mleczna, miód, ryby (wędzone i konserwy). Przetwórstwo spożywcze oparte jest przede wszystkim na surowcach lokalnych wysokiej jakości. Przedsiębiorstwa z przemysłu spożywczego współpracują z jednostkami badawczo-rozwojowymi zlokalizowanymi w regionie (głównie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski), co przekłada się we wdrażaniu wynalazków przede wszystkim w takich dziedzinach, jak mleczarstwo (nowe technologie serów dojrzewających, twarogów, śmietanki, kazeiny), przemysł mięsny, przetwórstwo owocowo-warzywne.
1. Indykpol S.A. (Olsztyn) Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Słowacja, Litwa
2. LACTIMA Sp. z o.o. (Morąg) Europa Środkowa i Wschodnia, Bliski i Daleki Wschód
3. MAJONEZY SPPH (Kętrzyn) USA, Kanada
4. MAZURSKIE MIODY ZPH Karolina Bogdan Piasecki (Tomaszkowo) kraje Unii Europejskiej
5. OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o. (Olsztynek) kraje Unii Europejskiej
6. Pol-Foods Sp. z o.o. (Ełk) kraje Unii Europejskiej, Kraje Nadbałtyckie, Kaliningrad, Ukraina, RPA
7. PPHU „Rolmax” Sp. z o.o. (Susz) kraje Unii Europejskiej
8. Przetwórnia Owoców i Warzyw Robert Kowalkowski ([[[Lubawa]]) kraje Unii Europejskiej
9. P.W. DORYB Piotr Basiewicz (Ełk) Niemcy, Dania, Holandia, Austria, Francja, Litwa, Łotwa, Estonia
10. Tahami Fish Sp. z o.o. (Olsztyn) Niemcy, Francja, Holandia, Dania, Szwajcaria, Austria, Węgry, Rumunia, Finlandia, Kanada, USA, Litwa
11. Tymbark-MWS Sp. z o.o. S.K.A. (Olsztynek) Europa, USA, Kanada, Bliski i Daleki Wschód
12. Zakłady cukiernicze JUTRZENKA – Dobre Miasto Sp. z o.o. (Dobre Miasto) Niemcy, Kanada, Arabia Saudyjska, Węgry, Francja
Bibliografia
Możliwości eksportowe województwa warmińsko-mazurskiego – Katalog eksportowy 2009, 2010, 2011, 2012, Warmińsko-Mazurska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. w Olsztynie.