Rezerwat Torfowisko Spytkowo
Rezerwat przyrody Torfowisko Spytkowo | |
| |
Rodzaj rezerwatu | torfowiskowy |
Państwo | Polska |
Data utworzenia | 1958 |
Powierzchnia | 2,10 ha |
{{#invoke:Koordynaty|szablon}} |
Rezerwat przyrody Torfowisko Spytkowo – rezerwat przyrody utworzony w 1958 r (MP nr 663, poz. 364) w celu ochrony rzadkiego w naszym kraju reliktu glacjalnego – wierzby lapońskiej (Salix lapponum). Położony jest 5,5 km na północny wschód od Giżycka i 1 km na wschód od wsi Spytkowo. Zajmuje powierzchnię 2,10 ha.
Spis treści
O rezerwacie
Fizjogeografia terenu i szata roślinna
Rezerwat obejmuje swoimi granicami część śródpolnego torfowiska przejściowego, powstałego w miejscu osuszonego jeziora. Proces lądowienia jeziora został przyspieszony w wyniku odprowadzenia wody w XIX wieku przy pomocy sieci kanałów do i z Kruklin.
Rośliny
Na torfowisku objętym granicami rezerwatu rośnie rzadki drzewostan złożony z brzozy omszonej z udziałem olchy czarnej i krzewiastych wierzb: szarej, rokity, iwy, czarniawej, uszatej, pięciopręcikowej i lapońskiej. W runie występuje modrzewnica zwyczajna, żurawina błotna, rosiczka okrągłolistna czy turzyca strunowa. Wśród mszaków obecne są liczne mchy z przewagą torfowców.
Wyraźną tendencją zaobserwowaną na terenie rezerwatu jest zwiększanie się roli gatunków drzewiastych, szczególnie brzozy omszonej, kosztem niektórych gatunków wierzb, zwłaszcza czarniawej, śniadej i lapońskiej.
Ciekawostki
Na prawo od drogi Spytkowo-Zielony Gaj-Pieczonki znajduje się punkt widokowy – 181,1 m n.p.m.
Zobacz też
Rejestr rezerwatów przyrody województwa warmińsko-mazurskiego, Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Olsztynie [10.12.2014]
Rezerwat przyrody Torfowisko Spytkowo, pl.wikipedia.org [10.12.2014]
Bibliografia
Dąbrowski S., Polakowski B., Wołos L., Obszary chronione i pomniki przyrody województwa warmińsko-mazurskiego, Urząd Wojewódzki, Wydział Ochrony Środowiska i Rolnictwa w Olsztynie, 1999.
Galeria zdjęć
Wierzba lapońska (Salix lapponum). Fot. User:Momo. Źródło: Commons Wikimedia
Żurawina błotna (Oxycoccus palustris). Fot. Christian Fischer. Źródło: Commons Wikimedia