Dzień św. Agaty: Różnice pomiędzy wersjami

Z Encyklopedia Warmii i Mazur
Skocz do: nawigacja, szukaj
[wersja nieprzejrzana][wersja zweryfikowana]
(Bibliografia)
m (Zastępowanie tekstu - "Kategoria: Etnografia" na "Kategoria:Kultura niematerialna")
 
(Nie pokazano 1 wersji utworzonej przez jednego użytkownika)
Linia 1: Linia 1:
 
{{EWiM Obyczaje infobox
 
{{EWiM Obyczaje infobox
 
  |Nazwa                = Dzień św. Agaty   
 
  |Nazwa                = Dzień św. Agaty   
  |zdjecie              = Święta Agata.jpg
+
  |zdjecie              =  
  |opis zdjecia          = Święta Agata   
+
  |opis zdjecia          =  
 
  |dzien                = 5 lutego
 
  |dzien                = 5 lutego
 
  |typ swieta            =   
 
  |typ swieta            =   
Linia 14: Linia 14:
 
  |www                  =
 
  |www                  =
 
}}
 
}}
''' Dzień św. Agaty  ''' – święto męczennicy chrześcijańskiej, patronki Sycylii, miasta Katanii, San Marino, Palermo, chorych na raka piersi, męczenników, ofiar tortur i gwałtów, ochrony przed pożarami, trzęsieniami ziemi, klęskami żywiołowymi, erupcjami wulkanów. To także opiekunka piekarzy oraz ludwisarzy.
+
''' Dzień św. Agaty  ''' – święto męczennicy chrześcijańskiej, patronki Sycylii, miasta Katanii, San Marino, Palermo, chorych na raka piersi, męczenników, ofiar tortur i gwałtów. Święta ochraniała przed pożarami, trzęsieniami ziemi, klęskami żywiołowymi i erupcjami wulkanów. To także opiekunka piekarzy oraz ludwisarzy.
 
<br/><br/>
 
<br/><br/>
 
== Zwyczaje na Warmii i Mazurach ==
 
== Zwyczaje na Warmii i Mazurach ==
Tradycyjnie w dzień śmierci św. Agaty święcono chleb, wodę i sól. Miało to zabezpieczać przed rozprzestrzenianiem się ognia. Na [[Warmia|Warmii]] przynoszono wówczas to kościoła [[Chleb na Warmii i Mazurach|chleb]], który wypiekano obowiązkowo ze zboża pochodzącego z ostatnich żniw. Po poświęceniu gospodyni czyniła na nim znak krzyża i dopiero wówczas przystępowała do krojenia. Święcono także wspomnianą wodę i sól. Dodawano je bydłu do karmy, co miało wzmacniać organizm. Zwyczaj ten był praktykowany w [[Dywity|Dywitach]], [[Lamkowo|Lamkowie]], [[Głotowo|Głotowie]] i [[Tolkowiec|Tolkowcu]].
+
Tradycyjnie w dzień śmierci św. Agaty święcono [[Chleb na Warmii i Mazurach|chleb]], wodę i sól. Miało to zabezpieczać przed rozprzestrzenianiem się ognia. Na [[Warmia|Warmii]] przynoszono wówczas to kościoła chleb, który wypiekano obowiązkowo ze zboża pochodzącego z ostatnich żniw. Po poświęceniu bochenka gospodyni czyniła na nim znak krzyża i dopiero wówczas przystępowała do krojenia. Święcono także wspomnianą wodę i sól. Dodawano je bydłu do karmy, co miało wzmacniać organizm. Zwyczaj ten był praktykowany w [[Dywity|Dywitach]], [[Lamkowo|Lamkowie]], [[Głotowo|Głotowie]] i [[Tolkowiec|Tolkowcu]].
  
Podczas pożaru poświęcony w dniu św. Agaty chleb wkładano do ognia, co miało odwrócić pożar w przeciwnym kierunku. Praktykowano również zwyczaj wkładania chleba do pieca w czasie burzy. Pozostałości święconej wody troskliwie przechowywano. W czasie pożaru była ona bowiem wylewana na miejsca już płonące lub te, którym ogień dopiero groził.
+
Podczas pożaru chleb poświęcony w dniu św. Agaty wkładano do ognia, co miało odwrócić pożar w przeciwnym kierunku. Praktykowano również zwyczaj wkładania chleba do pieca w czasie burzy. Pozostałości święconej wody troskliwie przechowywano. W czasie pożaru była ona bowiem wylewana na miejsca już płonące lub te, którym ogień dopiero groził.
 
<br/>
 
<br/>
 
== Symbole ==
 
== Symbole ==
Linia 29: Linia 29:
 
<br/>
 
<br/>
  
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria: Etnografia]][[Kategoria: Wierzenia i Obyczaje]] [[Kategoria: Legendy i Podania]]
+
[[Kategoria: Kultura]][[Kategoria:Kultura niematerialna]][[Kategoria: Wierzenia i obyczaje]] [[Kategoria: Legendy i podania]]

Aktualna wersja na dzień 18:05, 17 mar 2015

Dzień św. Agaty

Dzień 5 lutego
Symbole chleb, woda, sól
Inne nazwy Agata z Katanii, Agata Sycylijska

Dzień św. Agaty – święto męczennicy chrześcijańskiej, patronki Sycylii, miasta Katanii, San Marino, Palermo, chorych na raka piersi, męczenników, ofiar tortur i gwałtów. Święta ochraniała przed pożarami, trzęsieniami ziemi, klęskami żywiołowymi i erupcjami wulkanów. To także opiekunka piekarzy oraz ludwisarzy.

Zwyczaje na Warmii i Mazurach

Tradycyjnie w dzień śmierci św. Agaty święcono chleb, wodę i sól. Miało to zabezpieczać przed rozprzestrzenianiem się ognia. Na Warmii przynoszono wówczas to kościoła chleb, który wypiekano obowiązkowo ze zboża pochodzącego z ostatnich żniw. Po poświęceniu bochenka gospodyni czyniła na nim znak krzyża i dopiero wówczas przystępowała do krojenia. Święcono także wspomnianą wodę i sól. Dodawano je bydłu do karmy, co miało wzmacniać organizm. Zwyczaj ten był praktykowany w Dywitach, Lamkowie, Głotowie i Tolkowcu.

Podczas pożaru chleb poświęcony w dniu św. Agaty wkładano do ognia, co miało odwrócić pożar w przeciwnym kierunku. Praktykowano również zwyczaj wkładania chleba do pieca w czasie burzy. Pozostałości święconej wody troskliwie przechowywano. W czasie pożaru była ona bowiem wylewana na miejsca już płonące lub te, którym ogień dopiero groził.

Symbole

  • chleb
  • woda
  • sól

Bibliografia

Chłosta Jan, Doroczne zwyczaje i obrzędy na Warmii, Olsztyn 2009.