Wydział Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
(→Struktura Wydziału) |
|||
Linia 3: | Linia 3: | ||
|Grafika = kadra.jpg | |Grafika = kadra.jpg | ||
|Opis_grafiki = UWM w Olsztynie, źródło:[ ] [10.06.2014] | |Opis_grafiki = UWM w Olsztynie, źródło:[ ] [10.06.2014] | ||
− | |Data_założenia = | + | |Data_założenia = 1950 |
|Poziom_szkoły = uczelnia publiczna | |Poziom_szkoły = uczelnia publiczna | ||
|Podtyp_szkoły = | |Podtyp_szkoły = | ||
|Profil = | |Profil = | ||
− | |Adres = 10- | + | |Adres = 10-719 Olsztyn ul. ul. M. Oczapowskiego 5 |
}} | }} | ||
− | '''Wydział Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie ''' – jeden z wydziałów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Obecnie funkcję dziekana sprawuje dr hab | + | '''Wydział Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie ''' – jeden z wydziałów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Obecnie funkcję dziekana sprawuje prof. dr hab. [[Wiesław Sobotka]]. <br/> |
== Historia == | == Historia == | ||
− | + | Początki Wydziału Bioinżynierii Zwierząt sięgają 1950 roku. Wtedy to w [[Wyższa Szkoła Rolnicza w Olsztynie|Wyższej Szkole Rolniczej w Olsztynie]] utworzono Wydział Zootechniczny. | |
− | W | + | W 1950 roku strukturę organizacyjną Wydziału Zootechnicznego tworzyły cztery jednostki: |
+ | * Katedra Biologii Zwierząt | ||
+ | * Katedra Hodowli Ogólnej Zwierząt Domowych | ||
+ | * Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt Domowych | ||
+ | * Katedra Żywienia Zwierząt | ||
− | + | W 1966 roku Wydział uzyskał pełne prawa akademickie do nadawania stopnia naukowego doktora i doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych, w dyscyplinie zootechnika. Wydział Zootechniczny funkcjonował też w [[Akademia Rolniczo-Techniczna w Olsztynie|Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie]] do 1998 roku. W tym roku Senat Akademicki na wniosek Rady Wydziału Zootechnicznego podjął uchwałę o zmianie nazwy wydziału, na Wydział Bioinżynierii Zwierząt. 1 września 1999 roku Wydział Bioinżynierii Zwierząt wszedł w struktury [[Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie|Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie]]. | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
<br/> | <br/> | ||
Linia 61: | Linia 53: | ||
== Osiągnięcia == | == Osiągnięcia == | ||
− | + | ||
− | + | W 2011 roku Państwowa Komisja Akredytacyjna przyznała ocenę wyróżniającą kierunkowi zootechnika. Jest to pierwszy i aktualnie jedyny wydział w Polsce kształcący na kierunku zootechnika, który został w ten sposób wyróżniony. | |
+ | |||
==Oferta kształcenia== | ==Oferta kształcenia== | ||
+ | |||
+ | Wydział Bioinżynierii Zwierząt prowadzi kształcenie na kierunku zootechnika oraz jedynym w Polsce makrokierunku bioinżynieria produkcji żywności. | ||
+ | Na kierunku zootechnika uruchomiono specjalności: | ||
+ | * Chów i hodowla zwierząt amatorskich | ||
+ | * Hodowla i użytkowanie zwierząt | ||
+ | * Hodowla koni i jeździectwo | ||
+ | * Profilaktyka zootechniczna i rehabilitacja koni | ||
+ | * Biotechnologia w hodowli zwierząt | ||
+ | * Hodowla i użytkowanie zwierząt | ||
+ | * Kształtowanie jakości produktów zwierzęcych | ||
+ | * Produkcja mieszanek paszowych i doradztwo żywieniowe | ||
+ | * Użytkowanie zwierząt wolno żyjących i gospodarka łowiecka | ||
+ | |||
+ | Kierunek bioinżynieria produkcji żywności prowadzony jest na specjalnościach: | ||
+ | * Gospodarka żywnościowa | ||
+ | * Przetwórstwo żywności | ||
+ | * Kształtowanie jakości i bezpieczeństwo w produkcji żywności | ||
− | |||
<br/> | <br/> | ||
+ | == Kierunki badań == | ||
+ | |||
+ | Tematyka prac badawczych Wydziału koncentruje się wokół czterech grup problemowych: | ||
+ | * Biotechnologiczne metody doskonalenia zwierząt użytkowych | ||
+ | * Technologie produkcji, oceny i kształtowania jakości surowców zwierzęcych ukierunkowanych na wytworzenie bezpiecznej i prozdrowotnej żywności | ||
+ | * Regionalne modele produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem różnych warunków gospodarowania | ||
+ | * Żywieniowe metody stymulowania produkcyjności i zdrowotności zwierząt oraz modyfikowania jakości uzyskiwanych produktów. | ||
+ | |||
+ | W ramach wymienionych grup problemowych realizowane są badania o charakterze poznawczym i aplikacyjnym. | ||
− | |||
− | |||
− | |||
<br/> | <br/> | ||
== Ciekawostki == | == Ciekawostki == | ||
− | Wydział | + | Wydział w 2010 roku obchodził 60-lecie istnienia. W przeciągu 60 lat Rada Wydziału nadała 372 osobom stopień naukowy doktora, 123 stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych z zakresu zootechniki, a tytuł naukowy profesora uzyskało 67 osób. Ponadto wypromowano 8 doktorów honoris causa oraz dwóch honorowych profesorów. Studia ukończyło ponad 9,5 tys. absolwentów z tytułem magistra inżyniera lub inżyniera. |
− | + | ||
<br/> | <br/> | ||
== Bibliografia == | == Bibliografia == | ||
− | [ strona wydziału] [ | + | [http://www.uwm.edu.pl/wbz/page,211 strona wydziału] [27.06.2014] |
+ | |||
− | |||
<br/> | <br/> | ||
− | [[Kategoria: Szkolnictwo]] [[Kategoria: Uczelnia publiczna]] [[Kategoria: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie]] [[Kategoria:]] [[Kategoria: ]] | + | [[Kategoria: Szkolnictwo]] [[Kategoria: Uczelnia publiczna]] [[Kategoria: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie]] [[Kategoria: Zootechnika]] [[Kategoria: bioinżynieria produkcji żywności]] [[Kategoria: Olsztyn]]<br /> |
Wersja z 10:22, 26 cze 2014
Wydział Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – jeden z wydziałów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Obecnie funkcję dziekana sprawuje prof. dr hab. Wiesław Sobotka.
Spis treści
Historia
Początki Wydziału Bioinżynierii Zwierząt sięgają 1950 roku. Wtedy to w Wyższej Szkole Rolniczej w Olsztynie utworzono Wydział Zootechniczny.
W 1950 roku strukturę organizacyjną Wydziału Zootechnicznego tworzyły cztery jednostki:
- Katedra Biologii Zwierząt
- Katedra Hodowli Ogólnej Zwierząt Domowych
- Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt Domowych
- Katedra Żywienia Zwierząt
W 1966 roku Wydział uzyskał pełne prawa akademickie do nadawania stopnia naukowego doktora i doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych, w dyscyplinie zootechnika. Wydział Zootechniczny funkcjonował też w Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie do 1998 roku. W tym roku Senat Akademicki na wniosek Rady Wydziału Zootechnicznego podjął uchwałę o zmianie nazwy wydziału, na Wydział Bioinżynierii Zwierząt. 1 września 1999 roku Wydział Bioinżynierii Zwierząt wszedł w struktury Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Struktura Wydziału
Strukturę Wydziału w roku akademickim 2013/14 tworzy 13 katedr:
- Biochemii i Biotechnologii Zwierząt
- Drobiarstwa
- Genetyki Zwierząt
- Higieny Zwierząt i Środowiska
- Hodowli Bydła i Oceny Mleka
- Hodowli Koni i Jeździectwa
- Hodowli Owiec i Kóz
- Hodowli Trzody Chlewnej
- Hodowli Zwierząt Futerkowych i Łowiectwa
- Pszczelnictwa
- Towaroznawstwa Ogólnego i Doświadczalnictwa
- Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych
- Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
Władze Wydziału
W skład Władz Wydziału na kadencję 2012/2016 wchodzą:
- Dziekan Wydziału - prof. dr hab. Wiesław Sobotka
- Prodziekan ds. nauki - prof. dr hab. Urszula Czarnik, prof.zw.
- Prodziekan ds. studenckich - dr hab. Wojciech Kozera
- Prodziekan ds. kształcenia - prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz
Osiągnięcia
W 2011 roku Państwowa Komisja Akredytacyjna przyznała ocenę wyróżniającą kierunkowi zootechnika. Jest to pierwszy i aktualnie jedyny wydział w Polsce kształcący na kierunku zootechnika, który został w ten sposób wyróżniony.
Oferta kształcenia
Wydział Bioinżynierii Zwierząt prowadzi kształcenie na kierunku zootechnika oraz jedynym w Polsce makrokierunku bioinżynieria produkcji żywności. Na kierunku zootechnika uruchomiono specjalności:
- Chów i hodowla zwierząt amatorskich
- Hodowla i użytkowanie zwierząt
- Hodowla koni i jeździectwo
- Profilaktyka zootechniczna i rehabilitacja koni
- Biotechnologia w hodowli zwierząt
- Hodowla i użytkowanie zwierząt
- Kształtowanie jakości produktów zwierzęcych
- Produkcja mieszanek paszowych i doradztwo żywieniowe
- Użytkowanie zwierząt wolno żyjących i gospodarka łowiecka
Kierunek bioinżynieria produkcji żywności prowadzony jest na specjalnościach:
- Gospodarka żywnościowa
- Przetwórstwo żywności
- Kształtowanie jakości i bezpieczeństwo w produkcji żywności
Kierunki badań
Tematyka prac badawczych Wydziału koncentruje się wokół czterech grup problemowych:
- Biotechnologiczne metody doskonalenia zwierząt użytkowych
- Technologie produkcji, oceny i kształtowania jakości surowców zwierzęcych ukierunkowanych na wytworzenie bezpiecznej i prozdrowotnej żywności
- Regionalne modele produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem różnych warunków gospodarowania
- Żywieniowe metody stymulowania produkcyjności i zdrowotności zwierząt oraz modyfikowania jakości uzyskiwanych produktów.
W ramach wymienionych grup problemowych realizowane są badania o charakterze poznawczym i aplikacyjnym.
Ciekawostki
Wydział w 2010 roku obchodził 60-lecie istnienia. W przeciągu 60 lat Rada Wydziału nadała 372 osobom stopień naukowy doktora, 123 stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych z zakresu zootechniki, a tytuł naukowy profesora uzyskało 67 osób. Ponadto wypromowano 8 doktorów honoris causa oraz dwóch honorowych profesorów. Studia ukończyło ponad 9,5 tys. absolwentów z tytułem magistra inżyniera lub inżyniera.
Bibliografia
strona wydziału [27.06.2014]