Wydział Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja nieprzejrzana] | [wersja nieprzejrzana] |
(→Bibliografia) |
|||
Linia 99: | Linia 99: | ||
<br/> | <br/> | ||
− | [[Kategoria: Szkolnictwo]] [[Kategoria: Uczelnia publiczna]] [[Kategoria: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | + | [[Kategoria: Szkolnictwo]] [[Kategoria: Uczelnia publiczna]] [[Kategoria: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie]] [[Kategoria: Olsztyn]]<br /> |
Wersja z 16:29, 6 lut 2015
Wydział Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie | |
| |
Siedziba Wydziału, źródło:[2] [27.06.2014]
| |
Data założenia: | 1950 |
Poziom szkoły: | uczelnia publiczna |
Adres: | 10-719 Olsztyn ul. M. Oczapowskiego 5 |
Wydział Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – jeden z wydziałów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Obecnie funkcję dziekana sprawuje prof. dr hab. Wiesław Sobotka.
Spis treści
Historia
Początki Wydziału Bioinżynierii Zwierząt sięgają 1950 roku. Wtedy to w Wyższej Szkole Rolniczej w Olsztynie utworzono Wydział Zootechniczny.
W 1950 roku strukturę organizacyjną Wydziału Zootechnicznego tworzyły cztery jednostki:
- Katedra Biologii Zwierząt
- Katedra Hodowli Ogólnej Zwierząt Domowych
- Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt Domowych
- Katedra Żywienia Zwierząt
W 1966 roku Wydział uzyskał pełne prawa akademickie do nadawania stopnia naukowego doktora i doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych, w dyscyplinie zootechnika. Wydział Zootechniczny funkcjonował też w Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie do 1998 roku. W tym roku Senat Akademicki na wniosek Rady Wydziału Zootechnicznego podjął uchwałę o zmianie nazwy wydziału, na Wydział Bioinżynierii Zwierząt. 1 września 1999 roku Wydział Bioinżynierii Zwierząt wszedł w struktury Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Struktura Wydziału
Strukturę Wydziału w roku akademickim 2013/14 tworzy 13 katedr:
- Biochemii i Biotechnologii Zwierząt
- Drobiarstwa
- Genetyki Zwierząt
- Higieny Zwierząt i Środowiska
- Hodowli Bydła i Oceny Mleka
- Hodowli Koni i Jeździectwa
- Hodowli Owiec i Kóz
- Hodowli Trzody Chlewnej
- Hodowli Zwierząt Futerkowych i Łowiectwa
- Pszczelnictwa
- Towaroznawstwa Ogólnego i Doświadczalnictwa
- Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych
- Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
Władze Wydziału
W skład Władz Wydziału na kadencję 2012/2016 wchodzą:
- Dziekan Wydziału - prof. dr hab. Wiesław Sobotka
- Prodziekan ds. nauki - prof. dr hab. Urszula Czarnik, prof.zw.
- Prodziekan ds. studenckich - dr hab. Wojciech Kozera
- Prodziekan ds. kształcenia - prof. dr hab. Tomasz Daszkiewicz
Osiągnięcia
W 2011 roku Państwowa Komisja Akredytacyjna przyznała ocenę wyróżniającą kierunkowi zootechnika. Jest to pierwszy i aktualnie jedyny wydział w Polsce kształcący na kierunku zootechnika, który został w ten sposób wyróżniony.
Oferta kształcenia
Wydział Bioinżynierii Zwierząt prowadzi kształcenie na kierunku zootechnika oraz jedynym w Polsce makrokierunku bioinżynieria produkcji żywności. Na kierunku zootechnika uruchomiono specjalności:
- Chów i hodowla zwierząt amatorskich
- Hodowla i użytkowanie zwierząt
- Hodowla koni i jeździectwo
- Profilaktyka zootechniczna i rehabilitacja koni
- Biotechnologia w hodowli zwierząt
- Hodowla i użytkowanie zwierząt
- Kształtowanie jakości produktów zwierzęcych
- Produkcja mieszanek paszowych i doradztwo żywieniowe
- Użytkowanie zwierząt wolno żyjących i gospodarka łowiecka
Kierunek bioinżynieria produkcji żywności prowadzony jest na specjalnościach:
- Gospodarka żywnościowa
- Przetwórstwo żywności
- Kształtowanie jakości i bezpieczeństwo w produkcji żywności
Kierunki badań
Tematyka prac badawczych Wydziału koncentruje się wokół czterech grup problemowych:
- Biotechnologiczne metody doskonalenia zwierząt użytkowych
- Technologie produkcji, oceny i kształtowania jakości surowców zwierzęcych ukierunkowanych na wytworzenie bezpiecznej i prozdrowotnej żywności
- Regionalne modele produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem różnych warunków gospodarowania
- Żywieniowe metody stymulowania produkcyjności i zdrowotności zwierząt oraz modyfikowania jakości uzyskiwanych produktów.
W ramach wymienionych grup problemowych realizowane są badania o charakterze poznawczym i aplikacyjnym.
Ciekawostki
Wydział w 2010 roku obchodził 60-lecie istnienia. W przeciągu 60 lat Rada Wydziału nadała 372 osobom stopień naukowy doktora, 123 stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych z zakresu zootechniki, a tytuł naukowy profesora uzyskało 67 osób. Ponadto wypromowano 8 doktorów honoris causa oraz dwóch honorowych profesorów. Studia ukończyło ponad 9,5 tys. absolwentów z tytułem magistra inżyniera lub inżyniera.
Bibliografia
strona wydziału [27.06.2014]