Eksport towarów rolno-spożywczych: Różnice pomiędzy wersjami
[wersja zweryfikowana] | [wersja zweryfikowana] |
(→Bibliografia) |
|||
Linia 34: | Linia 34: | ||
<br/> | <br/> | ||
[[Kategoria:Gospodarka]] [[Kategoria: Olsztyn]] [[Kategoria: Ełk]] [[Kategoria: Lubawa]] [[Kategoria: Susz (gmina miejsko-wiejska)]] [[Kategoria: Olsztynek (gmina miejsko-wiejska)]] [[Kategoria: Dobre Miasto (gmina miejsko-wiejska)]] [[Kategoria: Kętrzyn]] [[Kategoria: Morąg (gmina miejsko-wiejska)]]<br /> | [[Kategoria:Gospodarka]] [[Kategoria: Olsztyn]] [[Kategoria: Ełk]] [[Kategoria: Lubawa]] [[Kategoria: Susz (gmina miejsko-wiejska)]] [[Kategoria: Olsztynek (gmina miejsko-wiejska)]] [[Kategoria: Dobre Miasto (gmina miejsko-wiejska)]] [[Kategoria: Kętrzyn]] [[Kategoria: Morąg (gmina miejsko-wiejska)]]<br /> | ||
+ | [[Kategoria: 1990-]] |
Aktualna wersja na dzień 16:47, 21 mar 2015
Eksport towarów rolno-spożywczych – towary rolno-spożywcze produkowane przez przedsiębiorstwa z województwa warmińsko-mazurskiego zyskują coraz większe znaczenie w handlu zagranicznym. Jest to zasługa zarówno stosowania nowoczesnych technologii przetwórczych oraz wysokiej jakości surowców, jak i wytwarzania wyrobów według oryginalnych receptur, które są wysoko cenione na rynku międzynarodowym.
Znaczenie dla regionu
Przemysł spożywczy w regionie posiada wysoki udział w produkcji sprzedanej przemysłu ogółem, duży poziom zatrudnienia oraz wysoki poziom dostępności do surowca (rolnictwo). Największe znaczenie w tej sekcji ma produkcja artykułów żywnościowych i napojów. Jej wartość stanowi około 1/3 wartości produkcji sprzedanej. Region ma pozycję dominującą w skali kraju w zakresie produkcji mięsa drobiowego (przede wszystkim indyczego), wołowego i wieprzowego, wędlin, masła, piwa. Istotną pozycję w wolumenie produkcji spożywczej w województwie warmińsko-mazurskim zajmują soki owocowe i warzywne, mrożonki, kasze, mąki, przetwory i galanteria mleczna, miód, ryby (wędzone i konserwy). Przetwórstwo spożywcze oparte jest przede wszystkim na surowcach lokalnych wysokiej jakości. Przedsiębiorstwa z przemysłu spożywczego współpracują z jednostkami badawczo-rozwojowymi zlokalizowanymi w regionie (głównie z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim), co przekłada się na wdrażanie wynalazków przede wszystkim w takich dziedzinach jak mleczarstwo (nowe technologie serów dojrzewających, twarogów, śmietanki, kazeiny), przemysł mięsny, przetwórstwo owocowo-warzywne.
Przedsiębiorstwa eksportowe i ich rynki zbytu:
- Indykpol SA (Olsztyn)
Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Słowacja, Litwa
- LACTIMA Sp. z o.o. (Morąg)
Europa Środkowa i Wschodnia, Bliski i Daleki Wschód
- MAJONEZY SPPH (Kętrzyn)
USA, Kanada
- MAZURSKIE MIODY ZPH Karolina Bogdan Piasecki (Tomaszkowo)
kraje Unii Europejskiej
- OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o. (Olsztynek)
kraje Unii Europejskiej
- Pol-Foods Sp. z o.o. (Ełk)
kraje Unii Europejskiej, Kraje Nadbałtyckie, Kaliningrad, Ukraina, RPA
- PPHU "Rolmax" Sp. z o.o. (Susz)
kraje Unii Europejskiej
- Przetwórnia Owoców i Warzyw Robert Kowalkowski (Lubawa)
kraje Unii Europejskiej
- P.W. DORYB Piotr Basiewicz (Ełk)
Niemcy, Dania, Holandia, Austria, Francja, Litwa, Łotwa, Estonia
- Tahami Fish Sp. z o.o. (Olsztyn)
Niemcy, Francja, Holandia, Dania, Szwajcaria, Austria, Węgry, Rumunia, Finlandia, Kanada, USA, Litwa
- Tymbark-MWS Sp. z o.o. S.K.A. (Olsztynek)
Europa, USA, Kanada, Bliski i Daleki Wschód
- Zakłady cukiernicze "Jutrzenka" – Dobre Miasto Sp. z o.o. (Dobre Miasto)
Niemcy, Kanada, Arabia Saudyjska, Węgry, Francja
Bibliografia
Możliwości eksportowe województwa warmińsko-mazurskiego, [Katalogi eksportowe z lat 2009, 2010, 2011, 2012], Warmińsko-Mazurska Agencja Rozwoju Regionalnego SA w Olsztynie.