Eulalia Julitta Borowska
Eulalia Julitta Borowska | |
| |
Data i miejsce urodzenia | 26 lutego 1946 r. Olsztyn |
Eulalia Julitta Borowska (ur. 26 lutego 1946 r. w Olsztynie) – profesor, specjalista w zakresie technologii żywności i żywienia.
Spis treści
Życiorys
Szkoła i wykształcenie
Absolwentka Wyższej Szkoły Rolniczej w Olsztynie (1968 r.). Stopień doktora uzyskała w 1975 r., zaś doktora habilitowanego w 1993 r.
Praca
Pracę zawodową związała z uczelniami olsztyńskimi WSR/ART i UWM. Początkowo pracowała jako asystent (1969-1976), później starszy asystent (1976-1996), adiunkt, profesor nadzwyczajny (1996 r.), profesor zwyczajny (2002 r.) na Wydziale Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, w Katedrze Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, której jest kierownikiem od 2010 r. Prowadzi badania m.in. w zakresie substancji biologicznych aktywnych w owocach i warzywach. Jest autorką około 200 publikacji naukowych.
Działalność społeczna, kulturalna, naukowa, polityczna
Była m.in. przewodniczącą wydziałowej komisji ds. dydaktycznych. Za swoją działalność otrzymała m.in. nagrodę Ministra Nauki, Szkolnictwa Wyższego i Techniki, honorową odznakę uczelni, Złoty Krzyż Zasługi, nagrody rektora.
Ciekawostki
Miłośniczka książek, amatorka turystyki górskiej.
Bibliografia
Słownik biograficzny profesorów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Maria Fafińska, Zofia Gawinek, Danuta Jemiołkowska, Barbara Stolarczyk (oprac.), Olsztyn 2004, s.20.
Zobacz też
uwm.edu.pl [12.12.2013]